Evinizin en tehlikeli odası hangisi?

0 1.785

House-Floor-Plans

 

Hiç kimse ev kazası yaşanmasını istemez. Ama ne kadar dikkat etseniz de,bir anda merdivenlerden kayabilir, kızartma tavanız kaşla göz arasında alev alabilir.

Peki evinizin en tehlikeli odası hangisi?

Howstuffworks isimli sitede yer alan habere göre, kazalar evinizin tüm odalarında olabildiği, ancak mutfak ve banyoda yaralanma ya da ölüm oranının daha yüksek olduğu ve bu odaların evinizin en tehlikeli odaları olduğu belirtiliyor.

İngiltere’de sadece 2007 yılında 2,7 milyona yakın insan ev kazasında yaralandığı, Amerika’da ise çocuklar ve gençler arasında ölümlerin başında yaralanmaların geldiği ve bu yaralanmaların neredeyse yarısının evde olduğu açıklanıyor. Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi verilerine göre, 2002 yılında evlerde toplam 8 milyon sakatlıkla sonuçlanan yaralanma ile 33 binden fazla ölüm meydana geldiğini belirtiliyor. Bu her 16 dakikada bir ölüm ve her 4 saniyede bir sakat bırakan yaralanma anlamına geliyor. Ev kazalarında düşmeler, zehirli maddeler, dumandan ya da boğaza kaçan maddeden dolayı boğulma olayları daha çok görülüyor. Zehirlenme ise birinci sırada yer alıyor.

Eğer karbonmonoksit dedektörünüz yoksa, sıcak su ısıtıcınız kaçak yapıyorsa, bu sessiz katilin sizi öldürebileceği anlamına geliyor. Merdivenlerde halınızdaki küçük bir kıvrım da bunu yapabilir. Kaygan bir banyo, mutfaktaki kızgın yağ çok büyük problemlere neden olabilir. Ocakta kaynayan bir çaydanlık su, kör bir mutfak bıçağı ya da oturma odanızdaki sehpanın keskin ve sivri köşesi de sizi yaralayabilir.

İşte mutfağınızda ve banyonuzda sizleri bekleyen tehlikelerden en yaygın olanları: 

Mutfaktaki tehlikeler:

Her yıl amerika’da 100 binden fazla insan sıcak suyla haşlanma nedeniyle hastanelerin acil servislerine başvuruyor. Bu yanıklar, banyoda ve mutfakta oluşuyor. Yine her yıl Amerika’da sıcak sudan dolayı 34 kişi ölürken 3 bin 800 kişi yaralanıyor. Cildin 65 derecelik sıcak suyla bir saniyelik teması üçüncü derece yanığa yol açabiliyor.

Kör mutfak bıçakları keskinlerden daha tehlikeli, çünkü aşınmış kenar bıçağı kaygan hale getiriyor. Kayan bıçak da herhangi bir yerinize saplanabilir.
Lavabonuzun altındaki zararlı temizlik ürünleri çocuklar için büyük tehlike oluşturuyor. Bu malzemeleri çocukların ulaşamayacağı, kilitli dolaplarda saklamalısınız.

Bunlar görünür tehlikelerdir, ancak mutfağınızda pusuya yatan gözle görünmeyen bakteriler gibi bazı tehlikeler de vardır. Çiğ tavuğa elle dokunmanın ciddi bir iş olduğunu ve işiniz bitince tüm yüzeyin iyice temizlenmesi gerektiğini herkes bilir. Bakterilerin, çiğ yiyeceklerden diğer yiyeceklere geçmesiyle ortaya çıkan çapraz bulaşma hakkında da bilginiz olabilir. Çiğ tavuğu kestiğiniz bıçağı yıkamadan sebze kesmede kullanmayın, ayrıca çiğ tavuk ile salata yapmak için ayırdığınız sebzelerin temasını engelleyin. Mutfağınızda ne kadar bakteri yaşadığını biliyor musunuz? 6 ülkede çevreci bilim adamları tarafından yürütülen çalışmada, mutfak giysilerinin yüzde 90′ının temizlik testinde başarısız oldukları görüldü. Mutfak lavabolarının başarısızlık oranı ise yüzde 46.

Süngerlerin ise bakterileri emmesiyle adı çıkmıştır. Bakteri biriken süngerle sildiğiniz bir yere bu bakterileri dağıtıyorsunuz. E-coli ve salmonella oldukça yaygındır, ancak bu bakteriler mutfakta doğmazlar. Bu bakteriler evinize evcil hayvanlarınız, çocuklarınız ya da marketten aldığınız gıdalar üzerinde geliyor. Bu konulara da dikkat etmelisiniz.

Banyodaki tehlikeler 

Banyodaki tehlikeler de nam salmıştır. Öncelikle, jilet, makas, cımbız ve tırnak makası gibi keskin nesneler bulunan banyoda, kaymalar ve düşmeler de kazayla ölümlerin başında geliyor.

Diğer tehlike ise, birçok şurup ve reçeteli ilacın banyoda saklanması. Bu durum, ne bulurlarsa ağızlarına atan küçük çocuklar için oldukça tehlikelidir. İlaçları asla çocukların yetişebileceği yerlere koymayın. Özellikle vitamin ilaçları konusunda dikkatli olun çünkü, bu ilaçlar şekere benzediği için çocukların dikkatini daha çok çekiyor. Hata yapmak için bebeğinizin olması gerekmiyor. Amerika’da her yıl 1,5 milyon zehirlenme vakası meydana geliyor. Bunların çoğunluğu dalgınlıkla yanlış ilaç içilmesinden kaynaklanıyor.
Banyo temizlik ürünleri de tehlike oluşturuyor. Beyazlatıcı ve amonyak yaygın temizleyiciler listesinin başında yer alıyor. Eğer bunları karıştırırsanız, ortaya zehirli bir gaz çıkar. Ayrıca, bu ürünler cildinizi ve gözlerinizi tahriş edebilir. Beyazlatıcı olarak bilinen sodyum hipoklorid ise cildinizle teması halinde cildinizi yakabilir. Banyoda prize takılı oda parfümünüzün içinde fenol ve formaldehit bulunuyor. Fenolün fazlası kasların kasılmasına, solunum problemlerine ve hatta ölüme neden olabilir. Formaldehit ise kanserojen olarak biliniyor. Çocuklarınızın bu ürünlerden herhangi biriyle oynamaması için bunları banyoda saklamayın. En iyisi, tüm temizlik malzemelerini koymak için kapısı kilitlenebilir bir dolap alın.

Mutfaktaki gibi, banyodaki sıcak sudan yanabilirsiniz. Sudan haşlanma kazalarını önlemek için, banyodaki sıcak suyunuzun ısısını 48 derecede sabitleyin. Saç kurutma makinesi gibi elektrikli cihazları banyoda kullanmayın.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.