İmza yetkisini kovalamak mı? O peşimden gelsin!

3 2.425

b914ac869e27786c21929809887e0a49Mesleki hakkımız için ortada büyük bir gerçek var. O da içmimarların imza yetkisinin birilerince gasp edildiği gerçeğidir.

Evet, bu konudaki bu gerçeği hepimiz anlıyoruz. Fakat anlamadığım şey; imza yetkisi hakkında hayıflananların çoğu mesleğini icra etmeyen içmimarlar…

Yani mesleğini icra etmeyen birisi neden bu imza yetkisini bu kadar kovalar!? İmza yetkisi olsa mesleğe geri mi dönecek? Neden mesleği icra edenler bu kadar rahatsız değiller? Muhakkak ki bir rahatsızlıkları vardır. Ama mesleği icra etmeyenlerin rahatsızlığı gereksiz fazla.

İş yapamamak ile imza yetkisinin çok alakalı olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Her ne kadar imza yetkisi çok önemliyse de; ortaya kaliteli işler koymak çok daha önemli.

Zaten birçok kişi içmimarlık bölümüne yatay geçiş ile mimar olma hayaliyle giriyor. Sonra bu kişiler bu geçişi gerçekleştiremeyip mezun olduktan sonra imza yetkisinin peşine düşüyor. Bunu doğal karşılamak gerekir. Çünkü zaten mesleğim içmimarlık deyip “imza yetkiniz var mı” sorusu ile sık karşılaşıyoruz. Yetkin yoksa, kayle alınmak da yok. Bu da ayrı bir gerçek…

Maalesef ülkece her şeyi “bir şeylere” göre değerlendiriyoruz. Sanki imza yetkimiz olsa doktorluğa da hak kazanacakmışız gibi tebrik ve taktir alacağız.

Bizim derdimiz ortaya kaliteli tasarımlar koymak. Başarılı projelere imza atmak. Derdimiz bu değilse; imza yetkisi peşinden koşarken, yapmamız gereken birçok şeyi yapamayacağız.

Bu hak için savaşan bir İçmimarlar Odası yok, koltuk için savaşan bir İçmimarlar Odası var.

İmza yetkisi çok önemli; ama mesleğimizde başarılı olmak çok daha önemli…

Beni Twitter’da takip edin. Ayıp etmeyin. Hadi tıkla: @upuluicmimar

3 Yorumlar
  1. Serter diyor

    Kadinlarimiza yapilan siddeti kinamak icin kadin mi olmamiz gerek yada siyasetcilerimizi elestirmek icin politikaci mi olmamiz? Birilerinin hakki gasp ediliyorsa ister ic mimar olsun meslegini yapmasin isterse bambaska bir meslek alaninda calisiyor olsun herkesin haksizlik karsisinda konusma hakki vardir ve hatta daha da fazlasini yapmalidir. Bir seyler yazarken biraz dusunelim

  2. Barış diyor

    Genellemelerle hayat ne kadar da kolay değil mi? Köşe yazısı bile yazılabiliyor… Yaşasın genellemeler!

  3. alim doğuş diyor

    Yatay geçiş farklı bölümler arası olmaz. Yatay geçiş aynı bölümde kalmak şartı ile farklı üniversitelere geçiş yapmaktır.
    Ayrıca sektörde çalışanlar için tek fark maaş farkı. İnşaat mühendisi ve mimarın şantiye kontrol yetkisi ve projelerdeki imza yetkisi sayesinde iç mimarla benzer görevleri yapmasına rağmen çok daha yüksek miktarda para kazanıyor.
    İç mimarların haklarını araması kadar doğal birşey yok tabi buna karşı çıkan, iç mimarların haklarını gaspeden insanlar olacaktır ama yılmadan kararlılıkla bu mücadeleyi sürdürmek gerekmektedir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.