Mutfakta yemek değil, yaşanan deneyim önemli
“Mutfakta yemek değil, yaşanan deneyim önemli.”
Yapı-Endüstri Merkezi’nin, Türkiye ve dünyadan yaratıcı yapı profesyonellerini buluşturan platformu “2D1 Tasarım Toplantıları” mutfak temasıyla başladı. Mimarlık, içmimarlık ve tasarım disiplinlerinin önde gelen temsilcilerini yıl boyunca “iki ayda bir” bir araya getirecek toplantıların ilki “2D1 Mutfak” alt başlığı ile 24 Ekim Cuma günü Blum ve Çekmece Yayınları sponsorluğunda Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Yapı dünyasının bilgi merkezi olma misyonuyla 46 yıldır faaliyet gösteren Yapı-Endüstri Merkezi (YEM), Türkiye’de mimarlık, içmimarlık ve tasarım disiplinlerinin önde gelen temsilcilerini yıl boyunca buluşturacak en önemli etkinliklerden biri olması hedeflenen “2D1 Tasarım Toplantıları” serisinin ilkini 24 Ekim 2014’te “2D1 Mutfak” konulu toplantıyla başlattı. “2D1 Mutfak” toplantısına konuşmacı olarak, ünlü İspanyol “yiyecek tasarımcısı” Marti Guixé ve yenilikçi restoran tasarımlarıyla öne çıkan I-am Istanbul kurucu ortağı Emre Kuzlu katıldılar. Her iki konuşmacının sunumunda da mekânın ve yemeğin günümüzde yeterli olmadığına, deneyimin giderek önem kazanan bir ölçüt haline geldiğine dikkat çekildi.
“2D1 Mutfak” konulu ilk toplantıya konuşmacı olarak İspanya’dan içmimar ve endüstriyel tasarımcı Marti Guixe katıldı. Antropoloji, mizah, gastronomi, tipografi, insan bilimleri, performans ve tasarım gibi alanları harmanlayan yaklaşımı ile “yemek” olgusuna farklı bir noktadan bakan Guixé, stilize edilmiş obje ve formlara indirgenen tasarıma karşı memnuniyetsizliğini sık sık dile getirmesiyle ve mevcut ürünlerin yeniden şekillendirilmesi yerine görmenin ve düşünmenin yollarını farklılaştıran çalışmalarıyla biliniyor.
A free Kroger Gift Cards Offer to win with KrogerFeedback
“Bu ortamda yemek yapılmaz!”
“Yemek yapmakla hiç alakam yok” diyen Guixé; mutfak olmadan hazırlanan yemekler, açık kaynak mutfaklar, nadide mutfaklar, mutfak etrafında şekillenen iş modelleri gibi farklı başlıklar altında 20 yıla yaklaşan “yemek tasarımı” deneyimini paylaştı. Arkadaşlarıyla birlikte yemekler ürettikleri Spamt Factory’de görevinin “kalite kontolü” olduğunu belirten Marti Guixé, bu proje için gastronomi dünyasından “bu ortamda yemek yapılmaz” gibi sert bir eleştiri aldıklarını da ekledi.
“Tuhaf mutfaklar” başlığı altında tasarladığı susuz mutfak, az sayıda nesne içeren mutfak, atalar ötesi (trans-ancestral) mutfak, ateşsiz ocak gibi ilginç tasarımlarını, bunların ardında yatan kavramsal boyut ile birlikte aktaran Guixé‘nin diğer dikkat çekici projeleri arasında yemek dj’i, şampanya barına dönüşen sokak çeşmesi, solar mutfak restoranı vardı.
“Deneyim her şeydir”
“Yemek Yetmez” başlıklı sunumunda, küresel eğilimler doğrultusunda değişen beslenme alışkanlıkları ile mekânsal tasarımları ele alan I-am Istanbul Kurucu Ortağı Emre Kuzluise yaşayan mutfaklarda trend ve deneyim kavramına değindi. “Deneyim her şeydir” diyen Emre Kuzlu; yemeğin nerede, nasıl bir ortamda, nasıl bir şekilde yenildiğinin giderek önem kazandığına dikkat çekti. Müşteri yolculuğunda bütün aşamaların doğru kurgulanması gerektiğini söyleyen Kuzlu, restoran seçiminde ilk 3 saniyenin kritik olduğunu; bu noktada, mekânın diğerlerinden nasıl ayrıştığı ve müşteriyle nasıl iletişim kurduğunun devreye girdiğini ekledi.
Mekânın kahramanı artık mutfak!
Kuzlu, yeme-içme trendlerini ise şöyle özetledi:
– Ara öğünler önem kazandı. Ağır akşam ve öğle yemeklerinden ziyade hızlı tüketilen yiyecekler (meze, tapas gibi) ve bunu destekleyen mekân konseptleri öne çıkmaya başladı.
– İş çıkışı arkadaşlarla buluşup, 1-2 saat bir yerlerde bir şeyler atıştırmak giderek daha popüler hale geldi. Bu da meze gibi hızlı tüketilen yiyeceklerin merkezde olduğu mekânlar yaratıyor.
– Yemek saatleri arasındaki geçişte yaşanan belirsizlik ve melez durumlar. (Breakfast-Lunch-Dinner’ın, Brinner ve Linner’a dönüşmesi…)
– Küreselleşme ile birlikte etnik mutfakların metropollerde öne çıkması.
– Sunum şeklini ve mutfağı şeffaflaştırarak, yemek hazırlama sürecini görünür kılmak; mutfağın teknik bir hacimden, deneyim merkezine dönüşmesi ve mekanın kahramanı haline gelmesi.
Yapı dünyasına ilham veren buluşmalar
Özellikle iç mimar ve tasarımcıları hedefleyen, uzmanlaşmış özelleşmiş mekânları, tipolojileri, sistem ya da hizmetleri masaya yatıran ve ilgili paydaşları buluşturan bir platform niteliğinde olması planlanan 2D1 Tasarım Toplantıları, sektörde önemli bir eksikliği gidermeyi amaçlıyor. Toplantıları Türkiye ve dünyadan belirlenen konu özelinde konuşacak yetkin isimlerle gerçekleştirilerek, yapı dünyasına ilham veren buluşmalar olacak. Yapı-Endüstri Merkezi olarak 2014 yılında hayata geçirilen “2D1 Tasarım Toplantıları” projesi ile tasarımcıları, tasarıma, iç mimariye ve malzemeye ilgi duyan yurt içi ve yurt dışından herkesi iki ayda bir belirlenen bir konu etrafında bir araya getirecek.