Mimarlık teorisyeni Rem Koolhaas MARKA 2014 sahnesinde

0 1.394

Rem Koolhaas

Mimarlık dünyasının en prestijli ödüllerinden Pritzker Mimarlık Ödülü’nü alan ve Time dergisi tarafından dünyanın gidişatını en çok etkileyen 100 kişi arasında gösterilen Rem Koolhas, MARKA 2014 için Türkiye’ye geliyor. Çağımızın en büyük ve en saygın mimarları arasında anılan Koolhaas, mimarlık alanındaki benzersiz yetenekleri kadar büyük bir düşünür olarak da günümüzde dikkat çekiyor. Sınır tanımayan yaratıcılığın babası olarak tanınan ünlü mimar ayrıca dünyadaki birçok tehditkar ve iddialı projenin de sahibi.

Dünya medyasını etkileyen düşünürlerden pazarlama dehalarına kadar birçok ilgi çeken ismi ağırlayan MARKA Konferansı’nın bu yılki konukları arasında dünyaca ünlü mimar Rem Koolhas yer alıyor. İnşa edilmiş binaları kadar hafızalara kazınan sözleri, kitapları ve sergileri ile ünlenen Rem Koolhas, MARKA 2014’te tüm dikkatleri üzerine toplayacak.

Rem Koolhas, 2014 yılında en önemli mimarlık bienali olarak bilinen Venedik Mimarlık Bienali’nin baş küratörü seçildi. Koolhaas, bienalde büyük ses getiren Fundamentals adlı sergisiyle mimarlığın gelişimine eleştirel bir yorum getirerek mimarlığın bugün geldiği noktayı sorguladı ve bu yaklaşımıyla bir çok tartışmayı başlattı. Ünlü mimar, her yeni binasında savunduğu farklı radikal fikirleri, Avrupalı bir mimar olmasına rağmen ilgi alanına daha çok Uzakdoğu, Afrika ve New York gibi steril düzenin yerine kaosun hakim olduğu bölgeleri katması ile de ilgi çekiyor.

Yürekli tarafından bu yıl 15.’si gerçekleştirilecek ve Yapı Kredi World Ana Sponsorluğu’nda düzenlenecek büyük zirve MARKA 2014, 18-19 Aralık tarihinde Hilton İstanbul Bomonti’de gerçekleştirilecek.

Rem Koolhaas kimdir?

1944 Rotterdam doğumlu Rem Koolhaas, mimarlık eğitiminden önce bir süre gazetecilik ve senaryo yazarlığı yapmış, 1968 yılında almaya başladığı mimarlık eğitimden hemen sonra yazdığı Delirious New York adlı kitabıyla henüz hiçbir bina inşa etmemişken çok büyük bir üne kavuşmuştur. 1975 yılında Londra’da Madelon Vriesendrop ve Elia-Zeo Zenghelis ile birlikte kurduğu ve temel anlayışlarını “Bugünün toplumuna hitap etmek ve bugünün binalarını tasarlamak üzerine oturtan” OMA ekibiyle beraber 1978 yılında Den Haag Parlementosu Ek Binası yarışmasını kazandı. Hemen sonrasında Amsterdam IJ-Plein adında bir toplu konut planlaması yapan ekip, Chicago Illinois Teknik Üniversitesi Kampüs Merkezi için açılan yarışmada da birinciliği aldı. Bu yarışma sonucunda OMA, Mies van der Rohe tarafından tasarlanmış bir yapıya ilk defa ek yapma şansına sahip olan mimari ekip oldu.

Koolhas’ın Dutch House, La Villa dall’Lava, Netherlands Dance Theatre ve Lille şehri için kentsel ölçekte gerçekleştirdiği Euralille projesi, eleştirmenler tarafından övgüyle karşılanan projelerinden bazılarıdır. Berlin’deki Hollanda Konsolosluğu, Seattle Kütüphanesi, Souterrain Metro İstasyonu gibi Koolhaas’ın yakın zamanda gerçekleştirdiği projelerinden biri de CCTV projesidir. 500.000 m² alan sahip CCTV binası Koolhaas’ın deyimiyle inanılmaz derecede güzel bir bina yapma amacıyla Çin Devlet Televizyonu için tasarlanmıştır. Genelde iki boyutlu algılanan gökdelenlere 3.boyutu ekleyen bu bina sarmal şeklindeki şaşırtıcı dönüşüyle bir mühendilik harikası olarak tanımlanmaktadır. Gazeteciliği ve mimarlığı “Hakkında fazla birşey bilinmeyen konuları kısa sürede kavrama gerekliliği” bağlamında birbirine çok benzeten Koolhas, kentlerle mimarlar arasında da bir paradoks olduğunu öne sürer. Bu paradoksu mimarların hiçbir zaman kentin gerçek yazarları olmadığına dayandıran Koolhaas, ancak radikal otoriter durumlarda bunun gerçekleştiğini savunur. Bu otoriter durumu da ütopyalarla ilişkilendirir ve hemen sonra ütopyaların da iktidarın elinde olduğunu ekler. İktidardakiyle kurulan bu ilişki Koolhaas’a göre mimari bir trajedya olarak adlandırılabilir. Koolhaas’ın yakından ilgili olduğu politika, tarih, teknoloji ve sosyoloji konularının mimarlıkla kesişimlerini gösterdiği Content (2004) ve 20 yıllık mimari ve entellektüel birikimini döktüğü S, M, L, XL (1997) adlı kitaplarının dışında The Harvard Design School Guide to Shopping (2002), Mutations (2001) ve Delirious New York adlı eserleri bulunmaktadır.

MARKA Konferansı Hakkında

Dünyada lüks konferans segmentinde örnek gösterilen MARKA Konferansı, katılımcılarına yaşattığı konferans deneyimini çok özel bir noktaya taşımasıyla tanınıyor. Sunulan içeriğin kalitesi ve özellikleri kadar, bu içeriğin aktarılma biçimiyle de fark yaratan MARKA Konferansları en gelişmiş tasarım ve teknoloji unsurlarını yaratıcılığın en üst noktasıyla buluşturarak her yıl unutulmaz bir deneyime imza atıyor. Pazarlama dünyasının trendlerini belirleyen ve markaların geleceğini yapılandıran konferansa her yıl 1000’in üzerinde üst düzey yönetici ve 200 basın mensubu katılım gösteriyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.