AHŞABIN DÜNYADAKİ SERÜVENİ

0 2.490

hüseyin akAhşap malzeme yapısı itibari ile ormanda kesildikten, mamül haline getirildikten sonra dahi yaşayan canlı bir varlıktır. Toprağa bir tohum olarak düşer, filiz olarak dünya ya merhaba der çeşitli yabani hayvanlar ile insanların hor görülmesinden kurtulur ise cinsine göre ikinci yılın sonunda bende bu dünyada varım der, insanlar ilmi çalışma neticesinde agaçları sınıflara ayrırır, bundan ağaçların haberi yoktur.

İnsanoğlu tarafından da ağacın haberinin olması beklenmez, bu ağaçlar sınıflardan ziyade birde görünüm olarak kısımlara ayrılır, kök kısmı ağacın hayatta kalmasını ve yıllara meydan okumasını sağlayan yegane olmasa olmazıdır kökler, yine insanların ağaçları sınıflandırdığına göre ağaçların cinsine göre yerin derinliklerine ve etrafa köklerini uzatır ağacın hayatta kalması için su arar gerektiğinde kayayı bile dinlemeden parçalayıp karşıya gecer zira gövde ve taç kısmına hayat lazımdır ( su ) bu ağaçların en heybetlilerinden bir tanesi ise okaliptus ağacının bir cinsidir, çok su tüketir yapılan çalışmalarda okaliptus ağacının takribi 80 metre kadar saçaklarını toprağa salar yıllık 250 ton suyu tüketmek her babayiğit ağacın harcı değildir, bu kadar tüketimden toprak üstünde bir görünümünün olması gerekir.

Bunu da hakkıyla verir yetişkin bir okaliptus ağacı yaklaşık 120 ila 150 metre boya sahip olmakla beraber 8 metre de çapa sahiptir yıllar ilerledikce tüketeceği su miktarıda artmaktadır.’’ Mersinde bir bataklığı kurutmak ve bataklıkta yeşeren sıtma mikrobu üreten sineklerinde ortadan kalkması için okaliptus ağacı düşünülmüş ve uygulanmıştır aradan geçen yıllar ağaçların yetişkin olması ve tükettiği su miktarının artması neticesinde bataklık olan bu yer artık kuraklık baş göstermesi sonrası ise seyrekleştirme işlmine tabi tutlmuştur, halk arasında okaliptus ağacına ( sıtma ağacı ) denmiştir.’’

Okaliptusun anavatanı Avustralya kıtası olup koala ile muhteşem ikiliyi oluşturuyorlar.birde abanoz ağacımız var muson ormanlarında yetişen kısaca dünyanın en pahalı ağacı diyebiliriz, kara kuru bir ağaç, Ağaçlar insanların olmasa olmazıdır, ağaçların gövde kısımları ise insan yaşamının her evresinde kullanılmaktadır. Kökten aldığı sıvı ve büyümesini sağlayan elementleri gövdeden yapraklara iletir yapraklı ağaçlarda bu işi traheler iğne yapraklı ağaçlarda ise besi iletimini traheidler üstlenir insanoğlu ağaçlar üzerinde tahakkümünü ayırdığı sınıflar neticesinde de gösterir önce yapraklımı iğne yapraklımı sonra isim vererek biribirinden ayrımaya çalışır bu yetmemiş gibi birde kök, gövde, taç olarak sınıflandırır. İnsanoğluna göre bu çok normaldir, zira çevreye bu sınıfsal farklılıklara göre müdahele edecektir.

Ağacın gövdesi çeşitli aşamalardan geçtikten sonra insanın hizmetine sunulmaktadır. Ahşap malzeme olarak bizim yaşamımızda büyük rol almaktadır, biz ne kadar ayak diresekde geçmişte Osmanlı ve diğer milletler günümüzde ise kanada ve ikandinav ülkeleri ahşap malzeme ile konut üretimi ve kamusal mekan üretme konusunda çok iyiler ahşap konusunda en iyi konumda olan ülke ise Rusya dır. Elinde bulundurduğu toprak bakımından da faydalanarak rus ekonomisinin % 26 lık dilimini kestiği ağaçları ihraç ederek sağlamaktadır.

Her yıl 800.000 km2 orman ağacını kesip satmakta buna karşılık ise her yıl yer yer kestiği yüzölçümün 2 katı kadar ağaç dikmekte ve insanlığın hizmetine sunmaktadır. Ahşabın saymakla bitmeyecek bir sürü farklı sektörler kullanmaktadır ve ağacın son kısmı olan taç yeri gelir insanları soğuktan koruyan kalkan yeri gelir güneş ışınlarının fazlasını kesen gölgelik yeri gelir yağmurdan korunma yerleridir, kısaca ağacın artık malzemesi yoktur kesildikten sonra toprak altında kalan saçakları toprak altında yaşayan çanlıların yaşaması için bir besin kaynağı gövdesi kesildikten sonra insan hayatında kullanılan vazgeçilmez bir materyal ve belkide en önemlisi ise yapraklarından, meyvelerinden yeryüzündeki çoğu canlının faydalanması…

 

Hüseyin AK

İçmimar

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.