Lider markalar sürdürülebilir gelecek için yol haritalarını açıkladı

1 1.300

DirkVoeste

Global Sustainable Brands buluşmaları kapsamında ‘How Now’ teması ile Park Bosphorus Hotel’de gerçekleştirilen Sustainable Brands 2015 Istanbul, markaları geleceğe taşıyacak yol haritalarının konuşulduğu bir platform oldu.

Dünyanın en önemli 50 konferansı arasında gösterilen global Sustainable Brands buluşmalarının İstanbul ayağında; marka dünyasında geleceği şekillendiren çalışmaların önde gelen liderleri deneyimlerini ve öngörülerini paylaştı.

İlişki ekonomisinde dünyanın önde gelen fikir liderlerinden Jerry Michalski, ödüllü yazar ve sosyal düşünce lideri Carol Sanford, sürdürülebilir iletişim uzmanı Thomas Kolster gibi uluslararası isimlerin yanı sıra bu yılın sürpriz isimleri arasında ünlü psikoloji profesörü Prof.Dr. Todd B. Kashdan ve Ayhan Sicimoğlu da yer aldı.

Sustainable Brands 2015 Istanbul, 26-27 Mayıs tarihlerinde ‘How Now’ temasıyla dünyanın ve Türkiye’nin güçlü sürdürülebilir markalarını ve paydaşlarını bir kez daha İstanbul’da buluşturdu. Dünyanın en önemli 50 konferansı arasında gösterilen Sustainable Brands 2015 Istanbul’da; geleceğin markalarını şekillendiren, yöneten ve oluşturan marka liderleri bir araya gelerek, oyunun değişen kuralları ve değişen tüketici davranışları karşısında ortak değer yaratarak kârlılığı artırmak için “şimdi nasıl” stratejiler oluşturulması gerektiğini tartıştılar. Sustainable Brands 2015 Istanbul, 27 Mayıs Çarşamba Günü de devam edecek.

Sürdürülebilirlik Akademisi, Yönetim Kurulu Üyesi Semra Sevinç’in yaptığı açılış konuşmasında “global Sürdürülebilirlik Platformu’nun İstanbul buluşması 3. Kez gerçekleşiyor. Bugün markalar; dijital dönüşüm, kaynak kıtlığı ve değişen tüketici gibi konularla karşı karşıya kalarak, markalarını geliştirme stratejilerini üretiyor. Lider markalar yalnızca ekonomik değil eş zamanlı olarak sosyal ve çevresel değerlerle ilgili de yeni stratejilerini ve yol haritalarını belirliyor. Sustainable Brands 2015 Istanbul, gelecek için yeni stratejilerin paylaşıldığı ve tartışıldığı oturumlarla gerçekleşiyor.

Pozitif Psikoloji biliminin öncülerinden olan; mutluluk, anlamlı yaşam, psikolojik güçlenme, liderlik, stres ve sosyal ilişkiler konularında dünyanın en önemli otoritelerinden Prof. Dr. Todd B. Kashdan, bireysel sürdürülebilirliğin ipuçlarını paylaştı. 5 bini aşkın şirket arasında yapılan bir araştırmanın sonucuna göre en iyi kuruluşların pozitif enerjiye sahip liderler tarafından yönetildiğinin anlaşıldığını belirten Kashdan, “Bir lider ekibinde ne kadar enerji oluşturursa ekipteki o kişi de aile içinde o kadar enerjik olur. Böyle ekiplerde insanlar maaş artışından ziyade kendini geliştirmeye önem verirler. Bu şirketlerde nakit akışının yüzde 45’i lider tarafından oluşturulan pozitif enerjiyle açıklanabilir.” dedi.

Konferans katımcılarına “Zihninizden çıkın, hayatınıza girin” diye seslenen Prof. Kashdan, “Dil, bilince hükmeder. Şirketlerde güvenli bir dille o bilinci oluşturmak gerekiyor. Futbol, müzik gibi diyaloglardaki sinerjiyi şirketlerde oluşturamıyoruz. Bunun için asıl önemli olan ekip olarak neler başarabildiğimize odaklanmak ve bu bilinci yaratmaktır” dedi. İnsanların başarısızlıktan korktuğunu, ancak başarısızlığının ‘yaratıcılık’ getirdiğini belirten Prof. Dr. Kashdan sözlerine şöyle devam etti: “Bize empoze edilen bir durum var; iyi hisset, kötü hissetme! Bu zamanla hissizleşmeyi getiriyor. Ve hissetmezsek de boşlukları göremeyiz. Bu boşluklar da ürünlerle, hizmetlerle doldurulamaz. Her an daha nasıl rahat olurum düşüncesi zorluklarla başa çıkmamıza izin vermiyor. Oysa bizim içimizdeki gerçek gücü ortaya çıkarmamız gerekiyor.”

Michalski: “İnsanlara tüketici diyerek savaş açmayın!”

The Relationship Economy eXpedition Kurucusu Jerry Michalski de ‘Yeni Ekonomide Kurumlar Nasıl Güven Yaratıyor’ başlıklı konuşmasında, güvenin temel bir değer olduğunu vurguladı. “İnsanlara tüketici diyerek bir savaş açıyoruz. Oysa misafir, kullanıcı, müşteri gibi kavramlar çok daha hoş…” diye Michalski, sözlerine şöyle devam etti: “Bu insanlar her sektörden, her kesimden kişiler… Ürünlerin geliştirilmesinde önemli rol oynuyor, yol gösteriyorlar. Markalar sürekli insanların peşinde, sosyal medyada bıraktıkları izleri takip ediyorlar. Para harcamayı bir keyif haline getirmek istiyoruz. Tüketici ile üretici arasında yeni bir ilişki ekonomisi geliştirmek gerekiyor. Öncelikle müşterilerinizle akran olmalısınız. Onlara asla tüketici dememek ve dürüst davranmak zorundasınız.”

BASF’nin 2 bin kişilik sürdürülebilirlik ordusu var

BASF Sürdürülebilirlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Dirk Voeste, sürdürülebilirliğin risk ve fırsatları birlikte getirdiğine dikkat çekerek, “Biz BASF’de sürdürülebilirliği işimiz için itici güç olarak kabul ettik” dedi. 2050 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun 9 milyara yükseleceğinin tahmin edildiğini, artan nüfusun yeni şehirlerde yaşamaya başlayacağını belirten Voeste, “Bu, İstanbul gibi 150 şehir daha demek… Sıfırdan inşa edilecek bu şehirler rahat ve sürdürülebilir olmalı. Dolayısıyla biz de inşaat sektörüne bu çözümleri sunmak için yaklaşık 2 bin kişilik ekibimizle çalışıyoruz. Bugüne kadar 60 bin çözüm sunduk. Her yıl sürdürülebilirlik odaklı çalışmalar için 15 milyar Euro ayırıyoruz” diye konuştu.

“İnovasyonu geleceğe gitmek için kullanıyoruz” diyen Voeste, “Sürdürülebilir bir geleceği birlikte gerçekleştirmeliyiz. Birbirimizi yeni kaynaklar bulmak için zorlamalıyız” şeklinde konuştu.

Unilever’den Karadenizli çay üreticisi için ergonomik makas

Unilever Gıda Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin de 2010 yılından bu yana yürüttükleri Sürdürülebilir Yaşam Planı doğrultusundaki ilerlemeyi konferans katılımcılarına aktardı. Türkiye’de 27 bin çiftçiye eğitim verdiklerini, 8 fabrikada ‘sıfır katı atık’ statüsüne kavuştuklarını, iki yeni üretim tesisini LEED sertifikalı olarak tasarladıklarını, tedarik zincirinde 50 milyon TL tasarruf ettiklerini açıklayan Seçkin, Unilever’in çift haneli büyümeye devam ettiğini kaydetti. Lipton’daki çalışmalardan örnekler veren Seçkin, “Türkiye’de ömrünü tamamlayan çay bitkisini yenilemek, gelecek kuşaklara aktarabilmek için Sürdürülebilir Tarım Projesini yürütüyoruz. 2015 yılı itibarıyla 35 bin üreticiye eğitim vermiş olacağız. Bölgedeki 3 fabrikamız da Rainforest Alliance (Yağmur Ormanları Birliği) Sertifikası’nı almaya hak kazandı. Dileğimiz, tüm endüstrinin sürdürülebilir çaya geçmesidir” şeklinde konuştu. Seçkin, bölgedeki halkın çay toplarken kullandığı makasa ergonomik bir tasarım kazandırdıklarını, bunu Ağustos ayındaki üçüncü hasat sırasında dağıtmaya başlayacaklarını açıkladı.

Stanford ve Harvard üniversitelerinde okutulan The Responsible Business ve The Responsible Entrepreneurkitaplarının ödüllü yazarı ve TED Talks konuşmalarıyla tanınan ünlü sosyal düşünce lideri Carol Sanford, şirketlerin küresel zorunluluklar karşısında kendi özlerini işlerine katması gerektiğini söyledi. Sanford, “Çekirdek bir organizasyon konsepti oluşturmak, bunun için de her şeyi bir bakış açısına oturtmak gerekiyor. Müşterilerle, tüketicilerle konuşuyoruz, diyalog kuruyoruz. Sürdürülebilirlik konusunda konvansiyonel bir sorun olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi Semra Sevinç de bu yıl konferansta lider markaların geleceği şekillendirmek için izledikleri yol haritalarını ortaya koyduklarını belirterek, “Gelecek yıl öne çıkan önemli projeleri San Diego’daki konferansta tüm dünyayla paylaşacağız” dedi.

Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul ve TAV Genel Müdürü Ali Bora İşbulan’ın markaların iş modellerini nasıl değiştirdikleriyle ilgili görüş ve değerlendirmelerini paylaştıkları oturumda; sürdürülebilirliğin marka dünyasındaki değişime nasıl yön verdiğine dair ipuçları paylaştılar.

Aynı zamanda Hürriyet Pazarlama Direktörü ve İcra Kurulu Üyesi Birim Gönülşen Özyürekli ile Vodafone Pazarlama Direktörü Ebru Özgüç, marka inovasyonunda dijital dönüşümün sürdürülebilirliğe etkilerini ele aldılar.

Ayrıca, Liderlik ve Strateji, Tüketici Öngörü ve Etkileri, Tedarik Zinciri ve Satın Alma, Marka Konumlandırma ve İletişim, Tasarım ve İnovasyon konularında önemli paylaşımların yanı sıra uluslararası danışmanlar tarafından workshoplar da gerçekleştiriliyor. Konferans kapsamındaki önemli atölye çalışmalarından biri ise 27 Mayıs Çarşamba günü, Stratejik Tasarım Danışmanı Özlem Yalım Özkaraoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilecek ‘Sürdürülebilir İnovasyon için Tasarım Odaklı Düşünce Workshop’u olacak.

1 Yorum
  1. İçmimarlık Yayını diyor

    Bir haber:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.