Skateboard Evi – ABD
Bu ev dünya şampiyonu profesyonel patenci ve Etnis’in kurucu olan Pierre Andre Senizergues tarafından özel olarak tasarlatıldı. Özel bir rezidans olarak tasarlatılan ev Malibu, California’da yer alıyor.
Kilise Ev – Utrecht, Hollanda
Terk edilmiş kilise bir aile için Zecc Architecten tarafından dönüştürülerek ev haline getirildi. Kilisenin yüksekliğinden doğan boşluklar adeta bir labirent içerisinde yaşıyormuş hissi veriyor.
Keret Evi, Polonya
Jakub Szczęsny tarafından tasarlanan ve genişliği sadece 1 metre olan, iki binanın boşluğu arasında bulunan bu ev dünyanın en ince ve en tuhaf evlerinden biridir.
Taş Ev – Portekiz
Bu yapı Portekiz’de Sierra de Fafe isimli bir bölgede yer alıyor. Yapının gerçek adı Casa do Penedo olsa da yapı Taş Ev olarak biliniyor.
Fotoğraf: Jsome1 | Patrícia Sofia Ferreira Photography
Kayma Evi – Japonya
Üç katlı bu ev çocukların isteği üzerine ailesi tarafından inşa edildi. Tasarımı Japon mimarlık firması olan Level Architects tarafından yapıldı. Bu evde üst katlardan alt kata kaymak mümkün olsa da kullanım açısından çocuklar büyüdüğünde evin büyük bir bölümünün kullanımdan kıstığını anlayacaklardır. (Yine de çocuklar için değer)
Transparan Ev (Transparent House) – Japonya
Sou Fujimoto Architects tarafından tasarlanan bu tuhaf ev Japonya’da yer almaktadır. Her ne kadar gün ışığını en verimli şekilde kullansa da mahremiyet anlamında çok zayıf kaldığı ortada.
Fotoğraf: Iwan Baan
Kaynak: interestingengineering.com
Merhabalar,
Bir İç Mimar olarak bu yazının başlığını çok yanlış bulduğumu belirtmek istiyorum. Size göre kullanışsız olabilir fakat bu konutların her biri “kullanıcısına özel olarak” tasarlanmış. Mesela ben, dünya şampiyonu profesyonel bir patenci için ‘Skateboard Evi’nden daha kullanışlı bir ev düşünemiyorum. Demek ki “onun için” kullanışlı ki bu formu özel olarak istemiş. Diğer örnekler de aynı şekilde. Keret Evi’ mesela, ihtiyaçlar asgari düzeyde giderilerek aslında fazlasıyla kullanışlı bir konut olarak tasarlanmış. Japonya’daki Kayma Evi’ne bakacak olursak zaten Japon kültüründe her şey en az miktarda kullanılıyor yani evde yeterince yer var, kaydırak fazla alan kaplamıyor ki zaten ona göre tasarlanmış.
Yani bu yazının başlığı ‘Dünyanın Kullanıcısına Özel Tasarlanmış 5 Evi’ gibi bir cümle olabilirdi. Daha mantıklı ve profesyonel bir başlık olurdu böylece.
Teşekkür ederim, saygılarımla.