Donatıda Devrim – Organik Mobilyalar

0 1.272

Tasarımcı Andrea Forti ve Eleonora Dal Farra’nın kurucusu oldukları İtalyan tasarım ofisi Alcarol; kentlerde giderek artan betonlaşma, şehirlerin sınırlarının kontrol edilemeyen bir hızla büyümesi, yeşil alanların hızla yok olması, küresel ısınma gibi problemler sonucu ortaya çıkan ekolojik mimarlığın (yeşil mimarlık) sadece yapıların dış cephesinde uygulanmasının “yeterli olmadığının” altını çiziyor. Tam anlamıyla ekolojik bir konut tasarımı için başlıca unsurun dışarıdaki değil, içerideki unsurlar, olduğunu belirten ofis, iç mekan donatılarını tam anlamıyla organik malzemelerden üretmeye başladı.

dolomyth_stools_side_tables_andrea_forti_eleonora_dal_farra_02

Üzerlerinde zaman içinde farklı formlar oluşan doğal malzemeleri reçine ile kaplayarak organik mobilyalar yaratan ofis,  özgün tasarımlarını güneyde Venedik Lagünü’nden ve kuzeyde Dolomite Dağları’ndaki doğal malzemeleri kullanılarak hazırlıyor. Doğal yüzeylerinin korunması için reçineyle kaplanan malzemelerle ortaya birçok farklı tasarım ortaya çıkıyor.

alcarol-2.jpg
The FishEye

Tasarımlardan biri; The FishEye adı verilen meşe oturma elemanı.  Donatı  doğal halinde hiçbir değişik yapılmadan sadece kendi ağacını reçinesi ile kaplanarak tasarlanmış. Tasarımın merkezinden çevresine doğru yayılan boşluklar,  Venedik kanallarındaki Teredo Navalis’ler (bir tür ağaç kurdu) tarafından meydana getirilmiş. Oluşan bu boşluklar meşe tomruğunun yüzeyinde dairesel desenler yaratmış. Ağacın etrafını, üzerindeki delikleri ve çatlakları saydam reçine ile dolduran tasarımcılar, silindirik yapının tabanına döner tekerler de eklemişler.

 

alcarol-3.jpg
Dolomyth

Alcarol tasarım ofisinin benzer amaçlar ile tasarladığı bir diğer ürün Dolomyth adı verilen kaya parçaları. Dolomyth donatı tasarımı, doğal yosun ve likenlerle tamamlanan kalın kaya parçalarından oluşuyor. Tasarımın ham maddesi olan kaya parçaları, kullanılmayan bir taş ocağından temin edilmiş. Tasarımı ilginç kılan yönlerinden biri, pembeden griye doğru değişen rengiyle, kaya parçasının geçirdiği tüm jeolojik dönemlerin okunabilmesi. Tasarım en genel hatlarıyla; kaya parçalarının yosunlu yüzeyi üzerinde düz bir oturma alanı oluşturmak için reçineyle doldurularak  küp şeklinde kesilerek tamamlanmış.

 

alcarol-6.jpg
Undergrowth

Ofisin bir diğer  tasarımı ise Undergrowth adını verdikleri raf sistemi tasarımı. Undergrowth, donatı elemanı kitaplık veya konsol olarak kullanılabiliyor. Üç adet raf, bunları birbirine bağlamak ve sabitlemek için kullanılan çelik çubuklardan oluşan tasarımın  yosunlu kenarları yine reçineyle muhafaza edilmiş.

 

Alcarol tasarım ofisinin, iç mimarideki donatı anlayışında getirdikleri ekolojik bakış açısı ve bu fikir üzerine tasarladıkları donatılar birçok alanda ilgi çekiyor.Donatıların işlev ve estetik açısından sorgulanması bir yana, dış mekanlarımızın beton, iç mekanlarımızın ise giderek plastik ürünler üzerinden şekillenmesini ağır şekilde eleştiren ofis, tasarımlarıyla dünyada büyük yankı uyandırdı.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.