Londra Tasarım Bienali’nde Türkiye Temsilcisi Autoban
İlki gerçekleştirilecek olan Londra Tasarım Bienali’nin teması Sir Thomas More’un klasik eseri Ütopya’nın basımının 500. yılı onuruna “Utopia by Design” (Tasarımla Ütopya) olarak belirlendi. Türkiye sergisi Autoban tarafından düzenlenecek.
7-27 Eylül 2016 tarihleri arasında ilk defa gerçekleştirilecek olan Londra Tasarım Bienali’nde Türkiye sergisini Autoban hazırlayacak. Ulusal temsil modelini benimseyen ve kırka yakın ülkenin katılacağı bienaldeki Türkiye sergisinin koordinasyonunu İKSV yürütecek. Türkiye sergisinde yer alacak ekibin belirlenmesi için İKSV tarafından, çeşitli kurumlara iletişim danışmanlığı yapan sanatçı Paul McMillen liderliğinde, Koleksiyon Marka ve Tasarım Direktörü Koray Malhan ve mimar Zehra Uçar’dan oluşan bir Seçici Kurul oluşturuldu. Seçici Kurul, Türkiye sergisinde yer alacak projeyi gerçekleştirmek üzere Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar tarafından kurulan uluslararası tasarım ofisi Autoban’ı davet etti.
Somerset House’un tamamına yayılacak olan Londra Tasarım Bienali, dünyanın en heyecan verici ve yenilikçi tasarımcılarını bir araya getirerek bir münazara, tartışma ve işbirliği platformu oluşturmayı hedefliyor. Ütopik düşüncenin tarihini sorgulayacak ve tasarımın insanlığın en zorlu meselelerini çözmedeki rolünü keşfe çıkacak Londra Tasarım Bienali, dünyayı daha iyi bir yer kılmaya katkı sunabilecek bir fikir laboratuvarı olacak.
Autoban Hakkında
Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar tarafından 2003’te,İstanbul,Galata’da kurulan Autoban, 2004’te ekibe katılan Efe Aydar’ın 2007’de 3. ortak olmasıyla gelişmesini sürdürdü. Bugün, mimar, iç mimar, tasarımcılar, satın alma ve inşaat departmanıyla 35 kişilik bir ekip, 2009’dan beri Autoban’ın Tünel’deki ofisinde yurtiçi ve uluslararası projelerde çalışmalarına devam etmektedir.
Autoban’ın iç mimari, mimari ve ürün tasarım anlayışı; modern mimari terminolojisinin başlıca prensiplerinden ilham alır. Bu anlayış, deneysel yaklaşımıyla kendini sürekli olarak geliştirir ve çağdaş bir dilde ilerici tasarım çözümleri üzerinde yoğunlaşır. Özdemir ve Çağlar, mimari altyapıyla geliştirdikleri, formun ve malzemenin ifadesini ortaya koydukları farklı ölçekli mekan tasarımlarında keşfedilmemiş yaşam tecrübeleri sunmaktadırlar.
Autoban, küçük ölçekli özel bir apartman dairesinden büyük ölçekte tasarladığı çok katlı bir konut bloğuna kadar 300’den fazla farklı alanda projeye imza atmıştır. İç mimari anlamda kafe ve restoran tasarımları, çalışmalarının ilk örneklerini oluştururken; bugün, konut, otel, perakende mağazası, ofis, sinema salonu ve öğrenci yurtları da çalışma alanına dahildir.Autoban’ın ilk galerisi,2006 yılında,iç mimari projeler için tasarlanan mobilyaları sergilemek üzere İstanbul’da açıldı. Günümüzde, mobilya ve aydınlatma tasarımları, yurtdışı satış ve üretimi gerçekleştiren De La Espada tarafından; Avrupa,Amerika,Asya ve Avustralya genelinde 60’dan fazla noktada satışa sunulmaktadır.
Autoban, yenilikçi ve özgün tasarımları ile uluslararası alanda birçok ödüle layık görülmüştür. Saygın kuruluşların verdiği ödüllerle dolu olan listede 2004’te Wallpaper*’ın verdiği “Best Young Designers” ile 2005’te Blueprint Dergisinin verdiği “Best Newcomer” ödülleri başı çekmektedir. Son dönemde, The House Hotel Bosphorus,Tatler Travel Guide 2012’nin “the 101 Best Hotels in the World” listesine girmiş,’Suite Bed’, Wallpaper* Tasarım Ödülleri (Wallpaper* Design Awards) 2012’de “En İyi Domestik Tasarım” kategorisinde “En İyi Yatak” ödülüne layık görülmüş ve Nef 04 Apartments ArkiPARC Gayrimenkul Ödülleri’nde konut kategorisinde ödüllendirilmiştir. Son dönem projeleri arasında; İstanbul’un türlü semtlerinde özel öğrenci yurtları, Ayvalık,Cunda Adası’nda özel konut projesi, İstanbul ve çeşitli şehirlerde mağazalar, İstanbul’da çeşitli restoran projeleri ve Bakü’nün Hayder Aliyev Havalanının iç mekan tasarım projesi bulunmakta.
Kaynak: http://iksv.org