Farklı Konsepte Sahip Kafe ve Restoran Tasarımları
Günümüzde birçok sektörde rekabet hızla artmaya devam ediyor. Birçok farklı sektörde farklı firmaların öne geçme yarışı aynı zamanda her anlamda ‘farklılaşma’yı da şart koşuyor.
Özellikle ülkemizde yarışın zirvede olduğu kafe ve restoran sektöründe ünlü kafe zincirlerinin kitleleri kendisine çekmek için uyguladıkları en önemli strateji “iç mekan tasarımı” olarak öne çıkıyor.
Daha önce “Artan kafe ve restoranlarda tasarımın farkı” başlıklı yazımızda bazı firmaları inceleyerek bu farklılaşma yarışına dikkat çekmiştik.
Ülkemizde restoran anlayışına yeni ve hızlı katılan Tavuk Dünyası markasının kurucu ortaklarından Mustafa Kaya, başarılarındaki en önemli faktörlerden birinin restoran tasarımlarındaki başarı olarak görüyor;
“Tavuk Dünyası markasını kurarken ilk hedefimiz profesyonellerle çalışıp markamıza yakışır bir kurumsal kimlik ve iç mekan konseptine sahip olmak oldu. Bunun için kendimize iyi bir kurumsal kimlik tasarımı yapan ajansa ve iyi bir iç mimarlık ofisine ihtiyacımız vardı. Özellikle aldığımız iç mekan hizmetinin aslında sadece dekorasyondan ibaret olmadığını gördük. Hedeflenen müşterileri kriterlerinin belirlenmesinde de iç mekan tasarımının çok önemli bir yeri olduğunu gördük. Herkesi kucaklayan, ailelerin rahatlıkla gelip oturup vakit geçirebilecekleri bir restoran konsepti üzerinde çalışma istedik. Bugün 90’ı aşan restoran zincirimizle görüyoruz ki hedefimize ulaştık…”
Anlıyoruz ki günümüzde insanların sadece bedenlerini değil, ruhlarını doyurmak için kaliteli yerleri tercih ediyorlar. 🙂
Sıradan dekorasyon anlayışı ile yoluna devam eden kafelerin artık sektörde tutunamadığı ise açık bir gerçek.
İç Mimar Mustafa Parlak ise; “Herhangi bir mağaza veya kafe-restoran için tasarım çok önemli bir yere sahip. Tasarım, satışı doğrudan etkileyen bir faktör. Orta gelirli bir sınıfa hitap eden bir mekanın ultra lüks bir konsept anlayışını benimsemesi uygun olmayacaktır. Zira ultra lüks bir konsept dışarıdaki müşteride ‘burası pahalıdır’ algısı uyandırır ve müşteriyi uzaklaştırır. Her mekanın kendi amacına uygun çizgiyi profesyonellerden destek alarak oluşturması gerekir. Bu firmaların kazancını etkileyen tabiri caizse hayati bir konudur. Kaliteli tasarım en alt gelire sahip insanlara hitap eden mekanlar için de önemli. Kaliteli tasarım her insanın hakkıdır. Bunu insanlara her anlamda sunmalıyız. Zira günümüzde daha da bilinçlenen toplum gelirlerini düşünmeksizin her zaman en iyiyi ve kaliteliyi tercih ediyorlar…”
Dünyada farklı kitlere hitap eden ve farklı tasarımlara sahip kafe restoran örneklerini istifadenize sunuyoruz:
H.R. Giger Müze Bar, Gruyères, İsviçre
Tasarımcı: H.R. Giger
Truth Cafe, Cape Town, Güney Afrika
Tasarım: Haldane Martin
The Jane Restaurant In A Renovated Church, Antwerp, Belçika
Tasarım: Piet Boon
Bicycle Bar, Bucharest, Romanya
Tasarım: Open Space Design
Logomo Cafè, Turku, Finlandya
Tasarım: Tobias Rehberger
Joben Bistro, Cluj-Napoca, Romanya
Tasarım: 6 Sense
What Happens When Restaurant, New York, USA
Tasarım: Elle Kunnos de Voss of the Metrics
Cafe Ki, Tokyo – Japonya
Tasarım: id
Ammo Restaurant, Hong Kong, Çin
Tasarım: Joyce Wang
Bangalore Express Restaurant, Londra, İngiltere
Tasarım: Outline
Le Pain Frances Restaurant, Gothenburg, İsveç
Tasarım: Stylt
The Design Bar, Stockholm, İsveç
Tasarım: Jens Fager
Electric Bar, Paris, Fransa
Tasarım: Mathieu Lehanneur
Auriga Restaurant, Mumbai, Hindistan
Tasarım: Sanjay Puri Architects
Blue Frog Lounge, Mumbai, Hindistan
Tasarım: Serie
Chocolate Bar, Opole, Polonya
Tasarım: Bro.Kat.
Pakta Restaurant, Barselona, İspanya
Tasarım: El Equipo Creativo
Rocambolesc Cafe, Girona, İspanya
Tasarım: Sandra Tarruella
Ozone Bar, Hong Kong, Çin
Tasarım: Wonderwall
Görseller: boredpanda.com