İçmimarlık Neden Sanat Değildir / Neden Olamaz
Son yıllarda ortaya çıkan tasarımlar ile beraber içmimarlığın amacı nedir sorusu birçok tartışmanın konusu olmuştur. Birçok tasarımcıya göre içmimarlık; toplumsal arayışların,sorunların,isteklerin vb. çözülmesi için oraya çıkmıştır. Amerikalı mimar Lance Hosey’a göre ise , içmimarlığı tanımlarken kullanılması gereken fakat en çok unutulan kavram “sanat”.
Hosey’in Huffington Post’da yayınlanan makalesinde “içmimarlık, mimarlık sanattan başka bir şey değildir. Bu kavramları tanımlamak için sanattan başka bir kelimeye de ihtiyaç yoktur.” açıklamalarıyla dikkat çekmiştir. Pritzker ödüllü mimar Richard Meier’a göre de “bir yapıyı tasarlıyor olma durumu sanatların ne büyüğü ve önemlisidir.” Amerika başkanı Obama’ da Chicago Mimarlık Bienali’nde yaptığı konuşmada, mimarlığı “içinde yaşanılan sanat” olarak gördüğünü ifade etmiştir.
Peki gerçekten içmimarlığın bir sanat dalı olduğu söylenebilir mi?
The Invention of Art’ın yazarı Larry Shiner’e göre sanat herhangi bir işlev kaygısı gütmeden estetik olanı bulma çabasıdır. Sanat yaparken alınan zevk, estetik olanı bulmak vb. gibi kaygılar güdülür. Fakat bir yapıyı tasarlıyor olma durumu sanattan çok daha farklı bir konudur. Ergonomi, kullanışlılık, maliyet, dönüşebilirlik, sürdürülebilirlik gibi kavramlar sanatı birincil dereceden ilgilendirmese de bunlar içmimarlığın en önemli problemleridir.
Patrik Schumacher(Zaha Hadid’in partneri),2014 yılında sosyal medyadan yaptığı açıklamayla mimarlık-sanat üzerine yapılan tartışmalara yeni bir bakış açısı getirmiştir. Scumacher yapmış olduğu açıklama ise şu şekilde: “Yapı tasarım sürecini ve sanatı birbirine karıştırmaktan vazgeçin! Mekan tasarımının anlamı, içinde insanların yaşayabileceği formlar tasarlamaktır, sadece içerik veya kavram üretmek değil. Mekan tasarımı sanat değildir. Mekan tasarımı kullanıcının sorunları çözen veya bu sorunlara alternatif sunan, işlevsel formlar üretme sürecidir.”
The Huffington Post Arts & Culture dergisi yazarı Priscilla Frank’a ise iç mimarlık ve sanat tartışmalarında en çok kabul edilen tezi ortaya koymuş bulunmaktadır. Frank’a göre: “Mekan tasarımı sanat değildir fakat sanatı içerir.” Birçok başarılı kitaba da imza atmış olan yazara göre; mimarlık, sanat değildir; çünkü sadece güzel mekanlar yaratmayı değil, işe yarar mekanlar yaratmayı da ön görür. Dolayısıyla mekan tasarımı sanat değildir fakat sanat ile iç içe olan bir kavramdır.