Kendi Kendini Harekete Geçirebilen Malzeme

0 1.112

Araştırma; Katia Bertoldi, John A. Paulson, Doçent John L. Loeb, James Weaver, Chuck Hoberman tarafından yapıldı. Ekip “Şekil, hacim ve sertlik önemli ölçüde değişmiş ayarlanabilir ve kontrol edilebilir, katlanabilir ve yeniden programlanabilir nesneler yapmak için kullanılabilecek bir üç boyutlu, ince malzemeli bir yapı tasarladık.”  diyor.
BasGif2

Yapı snapology denilen bir origami tekniğinden esinlenerek 24 yüzlü ve 36 kenarlı küpler olarak tasarlandı. Origami gibi küp şeklini değiştirmek için kenarları boyunca katlanabiliyor. Küpün bazı kenarları menteşeler gibi hareket ediyor, katlanarak birçok farklı şekillerde deforme olabiliyor. Küp şekil, boyutunu değiştirmek iiçin belirli menteşeleri deformeye programlayarak pnömatik aktüatörlerle enerjiyi mekanik harekete dönüştürüyor.
Ekip büyüyüp küçültmek, şeklini değiştirmek, mikro yönünü değiştirmek veya dümdüz yapabilmek için 4x4x4 küp oluşturuyor. Yapının şekli değiştirilebiliyorsa sertliği değiştirilebilir. Tasarım kullanarak çok esnek ya da çok sert olan bir malzeme yapabilir anlamına gelir. Malzeme özellikleri bu harekete değişiklikler malzemeye dördüncü bir boyut katar.BasGif1Weaver “Origami benzeri yapılar için geliştirilen ve kolay bir şekilde uygulanabilen dönüştürülebilen yapılar için tasarım alanı açılır.” diyor.
Hoberman ise “Bu yapısal sistemin dinamik mimarisi taşınabilir barınaklar, adaptif bina cepheleri ve geri çekilebilir çatı dahil olmak üzere büyüleyici etkileri vardır. Uygulamalarda güncel yaklaşım olarak standart mekaniğe güveniliyor, oysa bu teknoloji yüzeyi ve yapısı, üretimde kendine özgü sadeliği ve düz katlanabilme kabiliyeti ile benzersiz avantajlar sunuyor.”
Overvel ise “Bu teknoloji afet yardım için taşınabilir pop-up yapılarda kullanılabilir. Bu araştırma aynı zamanda tamamen ölçeklenebilir katlanabilir malzemelerin yeni bir sistemi olarak gösteriliyor.” diyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.