Cengiz Bektaş Söyleşisi

0 1.362

12909627_547395692088191_8143205205552759219_o

 

Kadir Has Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü düzenlediği konuşmada Cengiz Bektaş’ı ağırlayacak. 7 Nisan 2015 Perşembe günü saat 11.30’da Galata Salonu’nda “İÇTEN DIŞA” isimli sunum gerçekleştirecek olan Bektaş söyleşisi tüm katılımcılara açık olarak gerçekleşecek. Katılım Ücretsizdir.

 

Sevgiyle Yapan Şair Mimar – Cengiz Bektaş Kimdir

 

Cengiz Bektaş 26 Kasım 1934’te Denizli’de doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi İç Mimarlık ve Mimarlık Bölümleri’nde okudu, 1959’da Münih Teknik üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. 1960 Alman Şehircilik Akademisi kurslarını izledi. 1959-62 yılları arasında Münih’te serbest mimar olarak çalıştı. 1962 de Orta Doğu Teknik üniversitesi’ne) görevine çağrıldı. Orada İnşaat İşleri Mimarlık Bürosu’nu yönetti. Üniversiteden kendi isteğiyle ayrıldı. 1963’de özel işliğini kurdu. 1966-69 yıllarında Zafer Mühendislik Mimarlık Yüksek Okulu’nda öğretim görevliliğini yürüttü. 1977’den beri İstanbul’da yaşıyor. Eskişehir Anadolu üniversitesi’nde bir yıl, Trakya üniversitesi’nde iki yıl “Halk Yapı Sanatı” dersi verdi. 1999 güzünden beri Mimar Sinan üniversitesi’nde lisansüstü öğrencilerine “Kültürün Planlamaya Etkisi” konusunda ders veriyor. 2001′ den beri Marmara üniversitesi’nde de Sanat Felsefesi ve Sanat Sosyolojisi dersleri veriyor. çağrılı olarak gittiği Makedonya, Amerika (MIT), Almanya’da kısa süreli konuk hocalık yaptı, konferanslar verdi. Uluslararası ve ulusal mimarlık yarışmalarında 25’in üzerinde ödül aldı. Cumhuriyet Dönemi örnekleri arasında sayılan yapılar gerçekleştirdi. Uygulamalarıyla ulusal ve uluslararası ödüller aldı. Yazarlık yaşamına 1950′ de on altı yaşında Denizli’ de bir günlük gazetede köşe yazılarıyla başladı. 1959′ da Münih’te (Almanya) birkaç arkadaşıyla birlikte “Dilmaç” dergisini çıkardı. Türkiye’ de ilk kez 1960′ da Fazıl Hüsnü Dağlarca’ nın çıkardığı “Türkçe” dergisinde şiirlerini yayınlamaya başladı. İlk şiir kitabı “Kişi” 1964′ de Ankara’da Dost Yayınevi’nce yayınlandı. Bundan sonra bugüne dek şiir deneme, inceleme, araştırma, çocuk yazını dallarında 55 kitabı yayınlandı. P. E. N. Yazarlar Derneği (Türk P. E. N. ‘ i) Yönetim Kurulu üyeliği, bir dönem ikinci başkanlığı yaptı. Beş yıl Akdeniz çevresi ozanlarının Bergama’da toplanmalarını, tartışmalarını örgütledi. Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu üyeliğini yıllarca sürdürdü. İkinci başkanlığını yaptı. 2000 yılından beri bu sendikanın genel başkanıdır. Pek çok uluslararası yazın toplantısına katıldı. Şiirleri İngilizce, Almanca, Rusça, Sırpça, Hırvatça, Bulgarca, Romence, Yunanca, Arapça, Arnavutça, Makedonca ve Balkarca dillerine çevrildi. Amerika Birleşik Devletleri’ nde bir şiir kitabı yayınlandı. Bugün de Evrensel güncesinde haftada bir yaşama kültürü yazıları yazıyor, şiirlerini çeşitli dergilerde düzenli yayınlıyor.

 

 Bektaş Anlatıyor

“Mimar her şeyden önce bir kültür adamı, bir aydın olmak zorunda. Mimar geçmişi bilir, bir kültür aktarıcısıdır, çağını bilir. Mimar toplumun, işverenin mutluluğu için çalışır. Onlar için insancıl oylumlar yaratır. İşi, en azla en çoğa ulaşmaktır. Mimarlığın temeli kültürdür. Yazarlığımla, mimarlığımla kültür ortamı için çalıştım hep. Sağlıklı bir kültür ortamında olmak, insanın tüm çevresiyle, doğayla ilişkilerini de elbette olumlu etkiler. Mimar, yapılı çevreyi tasarlayan kişi olarak, bu ilişkideki sorumluluğunun bilincinde olmalıdır. Önüne gelen her işi ya da işvereni önce bu sorumluluk açısından değerlendirmelidir. Kimi işlere “hayır” diyebilmelidir. Kültür ortamına yıkıcı etkileri olacak bir yapının tasarlanmasında, gerçekleşmesinde ödev almamalıdır. Saydığınız niteliklerime göre, kültürsüzlüklerden, çarpıklıklardan en çok etkilenen kişilerden biriyim diye düşünmemi yadsımazsınız sanırım. Bu beni, bunlara karşı savaşımdan alıkoymuyor elbette. Bu savaşımda en önemlisi “iyi örnek” yaratmaktır.”

Konuşmaya Gitmeden Mutlaka Göz Atmanız Gereken Bektaş Kitapları

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.