Her Tasarımcının İzlemesi Gereken 21.yüzyılın En İyi 10 Animesi

1 3.920

Japon animeleri çizimleri sebebiyle çoğu zaman sadece çocuklara yönelik gibi gözükse de, Japon toplumunun bilinçaltına sunduğu bakışla, her yaştan insana hitap etmektedir. II. Dünya Savaşı sırasında, kaybetme ihtimaline karşılık kamikaze yaparak intiharı tercih eden bir güçlü bir toplumdan, Hiroshima ve Nagasaki’ye atılan bomba sonucu ortaya çıkan yeni Japonya tarih kitaplarından değil, ancak animelerden öğrenilebilir. – The United States

1. Spirited Away (Hayao Miyazaki, 2001)

spirited-away

2003 yılında Oscar kazanmış olan animenin konusu Tanrı, geçmiş, gelecek, modern dünya kaygısı gibi birçok ana başlıktan oluşmaktadır. Animenin tasarımcısı olan Miyazaki’nin çoğu eserinde olduğu gibi , Ruhların Kaçışı’nda da doğa, Tanrıların antik çağlardan gelen gücü ve insanın doğaya ve Tanrılara olan saygısızlığına da yer verilmektedir.

 

2. Metropolis (Rintaro, 2001)

Metropolis

1949’da  Osamu Tezuka tarafından yaratılan Fritz Lang’s ve  1927 senesinde yaratılan Metropolis animelerinde işlenen robotlar, sanal gerçeklik, modern teknolojiye karşı insanlığın durumu gibi konular 2001 yılında tasarlanan yeni Metropolis’e ilham kaynağı olmuştur. Anime; bir insan çocuğun, etkileyici güzellikteki kadın robota olan aşkını konu almaktadır. Birçok eleştirmen tarafından, “bilgisayar kontrollü distopik bir Romeo ve Juliet hikayesi”  olarak görülen anime aşka, siyasete, teknolojiye ve daha birçok konuya olan derin felsefi bakışıyla öne çıkmaktadır. Hala izlenememiş olan tasarımcıların mutlaka izlenmesi gerektiğini önemle hatırlatırız!

 

3. Ghost in the Shell: Innocence (Mamoru Oshii, 2004)

Ghost in the Shell Innocence

Ghost in the Shell, Mamoru Oshii’nin 1995 yılında çektiği bilim-kurgu tarzındaki animesinin devamıdır. Animede, insan ve makine arasında kaybolan sınırlar, intihar, aşk, robotların aşk konusunda gösterdiği olağanüstü davranışlar polisiye bir vaka üzerinden anlatılmaktadır.

 

4. Tekkonkinkreet (Michael Arias, 2006)

Tekkonkinkreet

Japonya’da yaşayan Amerikan kökenli tasarımcı Michael Arias tasarımı olan anime, Arias’ın karakter çizimiyle diğer tasarımlardan ayrılmaktadır. Arias’ın Japon yerine, Amerikan kökenli karakterler çizmesi, anime geleneğine bir başkaldırı olarak yorumlanırken aynı zamanda farklılığı sebebiyle oldukça ilgi çekmiştir.

 

5. Paprika (Satoshi Kon, 2006)

paprika

Satoshi Kon yapımı olan anime, bilinçaltı ve rüyalarında seyahat eden bir kahramanın , tehlikeli bir o kadar da karşı konulamaz hikayesini anlatmaktadır. Kahramanın, rüyalar esnasında kaybolması, gerçek dünyanın varlığını ve anlamını yitirmesi sonucu ortaya çıkan bir dizi olayın anlatıldığı anime, mutlaka izlenmesi gereken yapımlardan biri olarak görülmektedir.

 

6. The Wind Rises (Hayao Miyazaki, 2013)

the wind rises

Miyazaki tasarımı olan anime, tarihi anime olma özelliğinden ötürü, farklı konusuyla öne çıkmaktadır. Miyazaki’nin geleceğin uçan makinalarının hayal, tasarım, üretim aşamalarını işlediği anime, Jiro Hirokoshi adında saplantılı bir hayalperest olan bir mühendisin hayatını konu almaktadır.

 

7. Wolf Children (Mamoru Hosoda, 2012)

Wolf Children

Mamoru Hosoda tasarımı olan anime, Hana adındaki üniversite öğrencisinin, aynı sınıfta derse girdiği, gizemli bir çocukla tanışması ve ona aşık olmasını konu almaktadır. Animede, gizemli aşığın bir kurt adam olduğunun ortaya çıkmasını sorun etmeyen ve ondan iki çocuk dünyaya getiren Hana’nın, sevgilisinin ölmesi sonucu, çocukları ile dünyaya karşı verdiği yaşam mücadelesi işlenmektedir.

 

8. Tokyo Godfathers (Satoshi Kon, 2003)

Tokyo Godfathers

Satoshi Kon’un animelerinde, türlerinin diğer örneklerine kıyasla hayali olmaktan çok daha realist konular işlediği birçok eleştirmen tarafından kabul edilen bir gerçektir. Anime, Noel arifesinde 3 evsiz arkadaşın sokakta terk edilmiş halde buldukları bebeğin annesini aramalarını konu almaktadır. Bu arayış sırasında meydane gelen tesadüfler zinciri, metropolit şehirlerin karmaşık ve rahatsız edici dokusu animede işlenen yan konulardan birkaç tanesini oluşturmaktadır.

 

9. Millennium Actress (Satoshi Kon, 2001)

Millennium Actress

Bir Satoshi Kon tasarımı olan gerçeklik ve hayal dünyasının iç içe anlatıldığı Millennium Actress, bir aktristin hayatını konu almaktadır.  Chiyoko Fujiwara adından yaşlı bir aktristin, geçliğindeki başarılı ve güzel yıllarının anlatıldığı anime, duygusal konusu ile dikkat çekmektedir. Japon sinema tarihinden, karakterin unutamadığı gençlik aşkına duyduğu özleme kadar birçok konuyu birlikte işleyen anime, izlenmesi gereken filmler arasında gösteriliyor.

 

10. 5 Centimeters Per Second (Makoto Shinkai, 2007)

5 cm per second

2007 yapımı olan anime mekanik şeytanlar ve Tanrıların yaşadığı gerçeküstü bir dünyayı konu alıyor. Animede uzay- zaman kavramları arasındaki kırılmalar işlenirken, konucunun Deleuzecü  felsefeye dayandırılması, animenin en çok öne çıkan özelliklerinden biri olarak gösteriliyor. Özellikle konusu ve başarılı çizgileriyle öne çıkan anime, felsefi alt yapısıyla da birçok tasarımcıya ilham verecek türden bir yapım olarak gösteriliyor.

1 Yorum
  1. Gökhan diyor

    o kadar haklısınız ki , bahsi geçen sanat dalını ucundan bucagından yakalayan insan bir başka mutlu ve huzurlu oluyor .

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.