Eskizden Kolajdan Vazgeçemeyenlere – Fanzin Festivali Başlıyor!

0 3.602

Tasarım sürecinizde siz de hala “Ben bu dijital dünyaya alışamadım.”, “Photoshop da neymiş ben tasarımlarımı eskizlerle anlatırım!” diyor, dış dünyadaki tüm maddi çıkar ve çıkarcılara karşı el emeğinin, yaratıcılığın arkasında duruyorsanız, sizin festivaliniz başlıyor!

Yurtiçi ve yurtdışından “kendin yap” kültürünü benimsemiş bağımsız yayınların katılımıyla gerçekleşecek olan FanzineIST Festival’in tarihleri 22 – 24 Nisan 2016. FanzineIST Festival, üç gün boyunca İspanya, İsveç, Yunanistan, İtalya, Bulgaristan, İsviçre, Avusturya ve Türkiye’den 80’in üzerinde bağımsız yayıncıyı fanzinlerini paylaşmak üzere okuyucularıyla buluşturuyor.Tasarım Atölyesi Kadıköy, Neverland Hostel, Peyote ve Arkaoda gibi farklı mekanlar ve fanzin masalarına ev sahipliği yapacağı gibi, fanzin üzerine söyleşiler, film gösterimleri ve konser gibi etkinlikler de İstanbul’daki festivalin programı içerisinde yer alıyor.Ziyaretçilerin çizgi roman, illüstrasyon, müzik, spor, edebiyat ve sanat fanzinleri gibi farklı türde yayınlarla karşılaşabilecekleri festival, Türkiye’nin en kapsamlı fanzin etkinliği olma iddiasıyla yola çıkıyor.

Bilmeyenlere Hatırlatalım: Fanzin, İngilizce FANatic ve magaZINE kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşturulan finansal kaynaklardan ve hiyerarşik yapılardan uzak alternatif bir basılı materyel anlamına geliyor.

Festival Mekanları

22 Nisan (Cuma) – Tasarim Atolyesi Kadikoy; 14:00 -00:00(Fanzin masaları, atölyeler, söyleşi, fanzin filmleri gösterimi)

Fanzin Masaları (14:00 – 22:30)

İspanya, İsveç, Yunanistan, İtalya, Bulgaristan, İsviçre, Avusturya ve Türkiye’den 80’in üzerinde bağımsız yayıncı, fanzinlerini paylaşmak üzre masalarının başında sizlerle buluşuyor.Fanzin masalarında çizgiroman, illüstrasyon, müzik, spor, edebiyat ve sanat fanzinleri gibi farklı türde yayınlar mevcut.

Katılımcı Fanzinler 

Industrias Doc (ES), a…issue (Nomadic), Torchon (CH), Counterspaces(IN/TR), Word-o-Mat (S), Māo Pào (GR),Nase Zine (AT), The Untitled Box Collection (IT), Father Zine(BR), South East Drift (GB), Buttcheeks Breadcumbs and Bedbugs (GB), Blood Becomes Water (BG), Heyt be! Fanzin, Banliyö. Fanzin, Mezzazine, Sigara Çakmak Fanzin, Böcek Fanzin, Adios Fanzin, Ihlamur Akşamı, Öteberi, Mommo Fanzin, Karakedi Fanzin, Void Zine, Siyah Safra, Piyon Fanzin, Kıtlama Fanzin, MSGSÜ İllüstrasyon Fanzin, Carbon Zine, Arabesk Fanzin, Zift, Sığınak Fanzin, Çizgi Fanzin, Santigrad 100, Mevzular Derin Fanzin, Pornavida, Arhat Fanzin, Kambur Fanzin, KYNIK, little black book, isimsiz fanzin, kivizine, Neo Beat Fanzin, Sendrom, Palyaço Fanzin, benibilmezsin, Gece Uyuyamayanlar, Heyula Fanzin, FAK Fanzin, Av’ın hikayesi, Tuğla, DER, Münteha, Gulyabani Günlüğü, Duende, Benzin Fanzin, bohça fanzin, Ahtapot, Vertigo, Zifir, Ekmek Arası, Kenarlar [mimarlık fanzinleri seti], TYPO-BAK, Üretim Bandı, DEM, Solbek, İçerik, ne fanzin, Flaneur Fanzines, Sentetik Şehir Fanzin, Write drunk edit sober, Şermin’in intikamı, Merkez Arkası, FOMO, Hawaii, Fantezin, minimalist, ÜNderground, Tavuskuşu Fanzin, Gözaltı, Bazen, Hallo, Gelişim Haşat, Bahçıvan, Transmission Live! Zine, Sıvadık Fanzin, İkaros Fanzin, A mısın P misin?, Zoomk-Ru-Tu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sunumlar

AHHH!!! MINI-COMIX!!! / Michael Ferrara (15:00 -15:45)

Bir pul kadar küçük ya da bir sırt çantası kadar büyük nedir ? MINI-ÇİZGİ-ROMAN ! Atari 2600’nın uzak geçmişinden punk rock fanzin ve bağımsız yayıncılık dünyasına, en nadir ve koleksiyonluk çizgi romanlar hakkında bilgilenin. Sizin de bir mini çizgi roman oluşturabileceğiniz Çiz! Zımbala! Takas! Tekrar et!’e göz atmayı unutmayın.

Mini çizgi roman atölyesi / Çiz! Zımbala! Takas! Tekrar et! / Michael Ferrara, sürpriz misafirlerle(16:00-18:00)

 Artık mazeret yok. Bugün bir çizgi roman yapacaksın. Taze amatörlerle, eski kurtların yan yana mini çizgi romanlarını oluşturacağı atölyemize katılın. Verilen süre içerisinde çizgi romanını tamamlayabilenler bir başka biriyle takas yapabilecektir. Şimdiden beyin fırtınasını başlatın ! Mini çizgi romanlar ve bağımsız yayıncılık hakkında daha fazla şey öğrenmek için AHHH!!! MINI-COMIX!!!’e göz atmayı unutmayın.

-Sunum dili İngilizcedir. Türkçe çeviri desteği mevcuttur. Atölye 20 kişi ile kısıtlıdır. Atölyede yer almak için fa********@gm***.com‘a mail göndermek gerekmektedir.


Sunum 

Design in self publish publications: from zines to photobooks / Michela Palermo (18:00 -18:40)

Teknolojinin, imaj ve içeriklerin dağıtımındaki radikal devriminden sonra, yayıncılık, hikayeler paylaşmak ve dünyaları betimlemek için yeni açıklıklar ve olanaklar sunmuştur.  Yeni basım ve dağıtımcılık tekniklerine ulaşabilmek, fotoğrafçıların, “imaj-yapıcıların” ve hikaye anlatıcıların işlerini metin ve imajları içerecek şekilde genişletebilmelerini sağlamıştır. Bu konuşmada, birçok bağımsız yayın hakkındaki deneyimlerimi ve kendimin kişisel olarak üzerine çalıştığı kitaplardan örnekler sunacağım.”
-Sunum dili İngilizcedir. Türkçe çeviri yapılacaktır
Oşambriyel Fanzin Atölyesi (18:00 – 21:00)

Fanzin yapmak için yanıp tutuşanlar. Öykü şiir yazmadan duramayan deliler!Çizgi romandaki panellerin içinde yaşayan Romalılar! Yurttaşlar! Sizlere Güzel bir haberimiz var. Fanzin Atölyesi düzenliyoruz.Biz Oşambriyel  Fanzin olarak Kadıköy Belediyesi ve Engelsiz Pedal ortaklığında, Marmara Üniversitesi İllüstrasyon Kulübü önderliğinde bir fanzin çıkartıyoruz.Peki Nedir Bu Oşambriyel Fanzin?Oşambriyel  Türkçede iç tekerlek demek. İçimizi bu fanzinle dışa vuruyoruz.Bizler Bisiklet tutkunuyuz. Bisiklet için çizer bisiklet için yazarız. Bu fanzinde ise Bisiklet ile yeni kapılar açacağız.
Fanzinin ilk sayısının konusu Engelsiz Pedal. Engellilerin bisiklet kullandığı bir dünya!İster hikaye yazın ister illüstrasyon/çizgi roman yapın size kalmış!Yapılan işler ise bastırılıp Kadıköy belediyesi tarafından dağıtılacaktır.

-Atölyeye katılmak isteyenler kendi materyallerini (kağıt,kalem, makas, gazete ve yapıştırıcı) getirerek dahil olabilirler.


Söyleşi 


Kes, Yapıştır! – 90’lı Yıllarda Türkiye’de Fanzin Kültürü/ 
( 20:00 – 20:40)

90’lı yıllardaki bir çok fanzinin tüketicisi, dirsek temasçısı ve bir kısmının üreticisi, “Türkiye’de Punk ve Yeraltı Kaynaklarının Kesintili Tarihi 1978-1999” kitabının editörlerinden Tolga Güldallı ve Türkiye fanzin tarihinin başlangıcı olarak bilinen “Mondo Trasho’’nun yaratıcısı Esat Başak ile Türkiye’de 90’lı yıllardaki fanzin kültürü üzerine bir söyleşi.

 

Tüm bunlara ek olarak,Sırbistan ve Brezilya’dan fanzin filmleri gösterimlerinin dışında In Hoodies, Young Shaven, Ağaçkakan, Foton Kuşağı, Zemin Kat ve Zoomk-Ru-Tu gibi grupların konserleri de festivale renk katacak.Meraklısına, şiddetle katılması tavsiye edilir…

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.