Bir Palimpsest Kent Olarak İstanbul 3. Ulusal Öğrenci Fikir Yarışması

0 1.586

PosterMAKALEseckisi.jpg

3. İstanbul Tasarım Bienali’nin “Biz İnsan mıyız? : Türümüzün Tasarımı” ana teması çerçevesinde; IAPS-CS Network Aktiviteleri, İstanbul Tasarım Bienali Akademi Programı kapsamında, KÜLTÜR VE MEKAN ÖĞRENCİ BULUŞMALARI serisinin üçüncüsü “Bir ‘Palimpsest’ Kent Olarak İstanbul ve Sonsuz Tasarım Katmanları” başlığı altında gerçekleştirilecek. Bienal süresince devam edecek olan aktiviteler, makale seçkisi, tasarım atölyeleri, öğrenci fikir yarışması, sergi/ kolokyum/ ödül töreni/sempozyum ve yayın olmak üzere birbiriyle ilişkili adımlardan oluşuyor.

Yarışmanın Teması

“Bir ‘Palimpsest’ Kent Olarak İstanbul” ana teması çerçevesinde düzenlenen fikir yarışmasında, Yarışmacıların Bienal’in, BİZ İNSAN MIYIZ?: TÜRÜMÜZÜN TASARIMI 2 saniye, 2 gün, 2 yıl, 200 yıl, 200.000 yıl genel sorunsalına bienal teması çerçevesindeki “türümüz, sonsuz tasarım katmanları arasında durmaktadır” önermesine odaklanması beklenmektedir. Yarışmacılardan İstanbul’un “tasarlanmış geçmişi ve bugününe” dair yapacakları sorgulamalar/yeniden yorumlamalar aracılığıyla senaryolar üretmeleri ve tartışmaları beklenmektedir. İKSV 3. Tasarım Bienali’nin küratörleri Beatriz Colomina ve Mark Wigley’e göre, tasarım tanımlanırken insana hizmet ettiği iddia edilse de, tasarımın en büyük tutkusu insanı sürekli olarak yeniden tasarlamaktır.6 Bu durumda insan tasarımı yönlendirmemekte, günlük yaşam içerisinde insan, mekan ile birlikte sürekli olarak değişmekte, dönüşmekte ve yenilenmektedir. Tasarlanmış bir dünya içerisinde, tasarlanmış yaşam senaryoları içerisinde yaşıyoruz. Fiziksel tüm alanlar; yapılanmış, yapılanmamış, yeşil veya boş tüm alanlar, bir tasarımın sonucu olarak üretilmiştir. Bunun yanında akıllı cihazlarla eriştiğimiz sanal mekanlar, sosyal medya, uygulamalar da günlük yaşantımızı 2 saniye içerisinde değiştirme, sürekli olarak yeniden tasarlama gücüne sahiptir. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul, yıllardır farklı dinamiklerin etkisinde yeniden tanımlanmakta, yeniden isimlendirilmekte, keşfedilmekte ve sürekli genişleyen bir tasarım ağının kapsamı içerisinde kalmaktadır. Yarışmanın temel beklentisi, İstanbul kent mekanında; kullanıcıların, davranış biçimlerinin, alışkanlıkların, cinsiyetlerin, kültürün, estetik anlayışının, günlük yaşantının, yaşam senaryolarının zamanın getirdikleriyle nasıl dönüşmekte olduğunun tartışmaya açılmasıdır. Bu bağlamda, katılımcılardan İstanbul’u geçmiş ve bugüne dair kalıcılık, geçicilik kavramları eşliğinde tasarım katmanları arasında durmanın potansiyelleri açısından sorgulamaları, devingen biçimde dönüşen kentlerle birlikte, kent kullanıcıları, gündelik hayat pratikleri ve kentsel yaşam biçimlerinin değişimi/dönüşümü ve bu yaşam biçimlerini barındıran kentsel mekanlarla ve bunların İstanbul’daki mekansal karşılıklarını tartışmaya açmaları ve yeniden yorumlamaları beklenmektedir.

poster.jpg

Yarışma Türü

Mimarlık ve Tasarım Fakülteleri Lisans ve Yüksek Lisans öğrencilerinin katılımına açık, tek aşamalı, ulusal bir öğrenci fikir yarışmasıdır.

Yarışmanın Değerlendirilmesi

Yarışmanın temel amacı; İstanbul’un sonsuz katmanlarında kentsel yaşamın farklı biçimlerine / TASARIMLARINA / senaryolarına odaklanmaktır. Bu bağlamda katılımcıların, kentsel yaşama dair öngördükleri senaryolarını somutlaştıran ve eleştirel mesafeden bakan yorumlar geliştirerek tasarım fikri larak sunmaları önemlidir. Bu anlamda, her türlü farklı ifade aracının  kullanımı serbesttir. Öngörülen senaryonun kavramsal içeriği ile senaryo doğrultusunda geliştirilen yorum ve öneri arasındaki ilişki yarışmanın temel kaygısıdır.

Katılım Koşulları

Ana tema ile ilişkili olarak, Mimarlık, İç Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Peyzaj Mimarlığı İletişim ve Grafik tasarım ve Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümlerinden Lisans ve Yüksek Lisans Öğrencilerinin yarışmaya katılabilir. Yarışmaya katılacak adayların 31 Ekim 2016 tarihine kadar https://goo.gl/forms/SkyNOGN3wPaiPLVJ3 adresindeki çevrimiçi formu doldurarak başvurmaları gerekmektedir. Katılım Ücreti: Katılım ücreti 75 TL’dir. Şartnameye etkinliğin web sitesinden http://www.iaps-culturespace.com, Arkitera.com ve kolokyum.com adresinden ulaşılabilir. Ücret Kıdem Sanat’ ın – Finansbank A.Ş Kayseri Sanayi Şubesi(Şube No: 381) (Hesap no:0056 3103 00) TR36 0011 1000 0000 0056 3103 00 IBAN Numaralı hesabına yatırılacaktır. Açıklama kısmına IKSV IAPS-CS Etkinlikleri-Yarışım katılım ücreti yazılmalı, ayrıca Ad-Soyad ve T.C. kimlik numarası bilgileri eksiksiz olarak belirtilmelidir. Gönderilen her bir proje için 75 TL yatırıldığına dair makbuz veya yatırıldığını gösterir bir belge (ATM makbuzu, internet bankacılığı çıktısı vb.) teslim sırasında yarışma raportörlüğüne elden teslim edilecektir. Posta ile gönderilen projelerde bu makbuz/belge kimlik zarfı içinde verilebilir.

Jüri Üyeleri

  • Metin Çavuş, Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
  • Ali Dur, Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü
  • Pınar Gökbayrak, PAB Mimarlık
  • Orhan Hacıhasanoğlu, Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
  • Saitali Köknar, İTÜ, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü
  • Demet Mutman, Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
  • Hülya Turgut, Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Yarışma Raportörleri

  • Ümit Ceren Bayazitoğlu, Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
  • Burak Taşdizen, Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
  • Ender Yıldızhan, Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi

Ödül

Kazananlara 2500TL değerinde 5 eşit ödül ve jürinin uygun görmesi halinde seçilen çalışmalara Jüri Özel Ödülü verilecektir.

Yarışma Takvimi

  • Yarışmanın İlanı: 26 Ağustos 2016
  • Soru – Cevap Süresi Sonu: 23 Eylül 2016
  • Cevapların Yayınlanması: 26 Eylül 2016
  • Yarışmaya Kayıt süresi sonu: 31 Ekim 2016
  • Çalışmaların Teslimi: 1 Aralık 2016
  • Jüri Toplantısı: 2-3 Aralık 2016
  • Sonuçların İlanı: 9 Aralık 2016
  • Sergi: 10– 17 Aralık 2016
  • Kültür ve Mekan Öğrenci Buluşmaları 3:
  • (Sempozyum, Kolokyum, Sergi, ödül töreni): 17 Aralık 2016
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.