Gezen Mimar | Haydar Aliyev
Merhabalar,
Bir çoğunuz artık Azerbaycan- Baku’ nün sembolü olan Haydar Aliyev Kültür Merkezi’ni biliyorsunuzdur. Peki ya dünyaca ünlü Mimar Zaha Hadid tarafından tasarlanan ve yapımında bir Türk’ ün de yer aldığı Aliyev yakından nasıl?
”Haydar Aliyev Kültür Merkezi, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 2013’te hizmete giren 101 bin metrekarelik kültür merkezidir.
Azerbaycan Devleti’nin düzenlediği mimari yarışmayı kazanan ünlü mimar Zaha Hadid’in konsept tasarımını; Kıbrıslı Türk mimar Saffet Kaya Bekiroğlu ‘nun detay tasarımını yaptığı bina, DİA Holding adlı Türk firması tarafından 3,5 yılda inşa edildi. 205milyon Euroya mal olan yapı, içinde konser salonu, konferans salonu, kütüphane, müze, sanat galerileri barındırır. Mimarisi, Azerbaycan mitolojisinde yer alan Hazar Denizi’nin yükselişini yansıtır.
Azerbaycan hükümeti kültür merkezinin yapım süreci ile ilgili birçok eleştiriye maruz kalmıştır. İnsan Hakları İzleme Örgütü kültür merkezinin yapımı için hükümetin sistemli bir yasadışı istimlak ve zorla boşaltma operasyonu gerçekleştirdiğini rapor etmiş; Uluslararası İnşaat İşçileri Sendikası ise Bosna ve Sırbistan’dan kaçırılan göçmenlerin insanlık dışı koşullarda zorla çalıştırıldığını iddia etmiştir. Yapı, Heydar Aliyev‘in doğumunun 89. yıldönümünü ve Heydar Alivey Vakfı’nın faaliyet başlamasının 8. yıldönümü nedeni ile 5 Kasım’da düzenlenen bir törenle hizmete girdi.”
Baku’ ye ziyaretim sırasında, gezmeyi en çok istediğim yapılardan ”Haydar Aliyev” e gittim ve eşsiz mimarisine göz gezdirdim.
Yapı kendi içinde bir topografya ya oturtulmuş ve kademeler arttıkça akışkan formdaki yapıya ulaşılıyor. Ziyaretçiler bu kütle üzerinde dolaşıp yapının kot farklarını hissedebiliyor.
Toplam inşaat alanı 101 bin 144 metrekare olan, 19 bin metrekare salon, 14 bin metrekare kütüphane, 12 bin metrekare müze, 41 bin metrekare kapalı otoparkın bulunduğu proje Türk müteahit DİA Holding tarafından 3.5 yılda tamamlanmış.
Yapı eşsiz Zaha Hadid formlarından biri, Hadid mimarlığa hayatta olduğu süreç içerisinde eşsiz yapılar kazandırdı. Her biri ikonik oldu ve tartışmaya oldukça müsaitti. Ama yapılarındaki eşsiz mühendislik ve matematik hesaplamaları göz ardı edilemez.
Dış cephe malzemesinin karolaj formundaki akışkan iskeleti bina içerisinde de kendini galeri boşlukları, mekan içerisindeki espaslarla gösteriyor.
İç mekanda formun akışına öyle bir kapılıyorsunuz ki, dış kabuk ve iç mekan birbirine karışmış bu mahalde algınız karışıyor.
Eğer Baku’yü ziyaret ederseniz bu eşsiz deneyimi yaşamak için, ikonik Haydar Aliyev kültür merkezini görmeden gelmeyin 🙂
Baku için önemli bir yapı olduğuna bende şahitlik ettim Ecem ile keşfeder iken.
ES