Eşref Zeki PARLAK: “Biz tasarımcılar, bilim ve sanatın buluşma noktasıyız”

0 4.377

img_8258

Afyon Kocatepe Üniversitesi İç Mimarlık Bölümünün düzenlediği söyleşide Y. İç Mimar Eşref Zeki PARLAK sahne aldı.

Konuşmada öğrencilere şimdileri ve yarınları için neler yapmaları gerektiklerinin tüyolarını veren Eşref Zeki Parlak, yakın gelecekte sektörün nereye gideceği hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

İşte konuşmadan satır başları:

img_6869

“Tasarım, beynimizin sağ lobunda şekillenir, sol lobunda uygulamaya dökülür”

Tasarımcıların beyninin sağ lobunu kullandığı söylemine değinen Eşref Zeki Parlak; “aksine tasarımcı, beyninin her iki lobunu da kullanabilen kişidir” dedi.

“Biz bilim ve sanatın buluşma noktasıyız!”

“Bizim için sanat kadar bilim de önemli. Biz mimarlar bilim ve sanatın buluşma noktasıyız. Çünkü biz mevcutta bulunmayan bir ürünü zihnimizden gerçeğe döküyoruz. Soyut olan düşünceleri somut hale getiriyoruz. Malzeme tercihleri, ölçeklendirme teknikleri, konstrüksiyon yapısı oluşturma ve benzeri birçok şeyi bir araya getirerek aynı zamanda SİSTEM TASARLARIZ. Bunun için sanatçı zekası kadar matematik zekası da gerekiyor. Zira tasarımcılar zannedilenden fazlasını hesap etmektedirler.”

img_6866

“Diğer bilim adamlarından farkımız…”

“Bir kimyagerin, bir biyoloğun, bir atom mühendisinin veya diğer birçok bilim branşındaki bilim insanın çalışmalarını gerçekleştirecek bir laboratuvarı vardır. Biz tasarımcıların laboratuvarı ise 24 saat açık zihnimizdir. Bizim laboratuvar saatlerimizin açılış ya da kapanış saatleri yoktur, molası yoktur. Bazen uyumak için yatağa girdiğimizde bazen de lavabo ihtiyacımızı karşılamaya gittiğimizde bile halen bu laboratuvarda çalışıyor oluruz. Gözlerimizi kapadığımızda, düşünmeye başladığımızda, hayal etmeye başladığımızda kendimizi tasarımcı laboratuvarında buluruz.”

img_6874

“Tasarım bilimi”

“Her tasarımcı bir bilim adamıdır. İnovasyona en çok katkıda bulunanlar tasarımcılardır. Geçmişten günümüze milyonlarca şey icat edildi. Ve milyonlarca ürün icat edilmesine, tasarlanmasına, üretilmesine rağmen benzersizlik ve farklılaşma devam ediyor. Ben buna ‘tasarım bilimi’ diyorum. Tasarım önemli bir bilimdir. Sürekli güncellenmesi gerekir. Ve bizler bilim adamlarıyız. Sürekli yeniyi üretmek, daha iyiyi üretmek ve daha farklısını bulmak zorundayız. Tasarımlarımız benzersiz olmalı.”

img_6865

“Dekoratör duvarın önünü yapar, iç mimar duvarı yıkar”

“Birçok kişi dekoratör ile iç mimarın farkını soruyor. Dekoratör duvarın önünü yapar, iç mimar ise duvarı yıkar. İç mimar tüm mekan ve çevre ilişkisini düşünür. Duvarın içini düşünür, dışını düşünür. Analizlerini sadece mekan kurgusu olarak düşünmez. Psiko-analiz ve ergonomik kullanım gibi çeşitli bilim alanları iç mimarlığın temelini oluşturur.”

img_8256

“Günümüz eğitimi günümüz biliminin gerisinde kalıyor”

“Dünya artık çok farklı bir boyut kazanıyor. Konsept çalışmalarınızı müşterinizi hiç görmeden gerçekleştirip ticaretimizi tamamlayabildiğimiz bir çağdayız. Yakın gelecekte akıllı ev sistemleri çok önemli bir noktaya gelecek. Ve belki de artık yazılım iç mimarlık ve mimarlık eğitiminin bir parçası haline gelmeye başlayacak. Yakın gelecekte kendimizi ev pluginleri yazarken bulabiliriz. Anlatacağım bazı şeyleri ütopik bulacaksınız. Ama göreceksiniz; yakın gelecek bu. Sizi yakın gelecek ile buluşturmaya geldim.”

fullsizerender

“Bir proje yaparsanız zaman harcamış, iyi bir proje yaparsanız anıt yapmış olursunuz”

Katılımcılara tasarım teknikleri ile ilgili de bilgi veren Eşref Zeki Parlak, sıradanlaşmanın ötesine geçmeyi tavsiye ederek ayrıca çeşitli tavsiyelerinde bulundu.

Daha birçok konunun ele alındığı söyleşide ‘tasarımın ötesine’ nasıl geçileceğinin tüyolarını da verdi.

Keyifli söyleşinin ardından Afyon Kocatepe Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ebru Okuyucu, Y. İç Mimar Eşref Zeki Parlak’a çiçek taktim ederek teşekkür etti.

img_6883

img_6867 img_8238img_8257img_6871

img_6876 img_6877

esref-zeki-parlak-soylesi-afyon-uni

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.