Çağrı: “Tarihi binaları kurtaralım”

0 1.170

TARİHİ BİNA YOK OLDU

Duman; “Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan İnegöl, bu şehirde yaşayan herkes için bir gurur kaynağı olmuştur. Osmanlı’nın kuruluşuna beşiklik etmiş, günümüze kadar da nice önemli hadiselere ev sahipliği yapmış olan şehrimiz, bu özelliğinden dolayı bünyesinde çok sayıda tarihi yapıyı da barındırmaktadır. Özellikle ‘Tarihi İnegöl Evleri’ olarak adlandırılan ve adeta birer sanat eseri niteliği taşıyan eski yapı evler, İnegöl’ün hemen her sokağında karşılaşabilme ihtimaliniz olan yapılar. Tarihi İnegöl Evleri’nin minyatürleri bugün İnegöl Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesinde de minyatür yapılar olarak karşımıza çıkarken, maalesef son yıllarda bu yapıların birer birer yok olduğunu görmekteyiz. Şehrimizin değerlini taşıyan Müzemizde göğsümüzü gere gere sergilediğimiz bu yapıların, reelde bakıldığında o değeri görmediğine şahit oluyoruz. Nitekim geçtiğimiz günlerde yine tarihi mahallelerimizden biri olan Sinanbey Mahallesinde benzer bir tarihi yapının yanarak yok olmasına seyirci kaldı. Yaşanan bu son olay, bu şehirde yetişmiş ve bu şehirde yaşayan bizlerin de artık elini taşın altına sokması gerektiği gerçeğini bizlere gösterdi” dedi.

İç Mimar Çağıl Duman, tarihi binaların kurtarılması adına hazırladığı projeyi paylaştı.

OFİSİ DEKORE ETTİK

“İnegöl’ümüzün tarihine ışık tutan bu güzide yapılarımızın gözlerimizin önünde yok olup gitmesine seyirci kalmamak adına, bizler İç Mimar Çağıl Duman Design Office olarak kendimize bir görev tayin edip, eski İnegöl’ü bizlere yaşayan yapılarımızı korumak adına bir çalışma başlattık” diyen Duman; “Bu projeyi oluştururken amacımız, ilçemizde bulunan tarihi yapıların yeniden şehrimize kazandırılması ve tekrar eski günlerine kavuşturulmasından başka bir şey değildi. İlçemizde ve hatta ülkemizde sayıları çok fazla olmayan, az olan sayıları da her geçen gün yaşanan tahribat nedeniyle daha da azalan tarihi yapılarımızı el birliği ile ayağa kaldırmak için bizler hazırız. Şuanda birçoğu çürümeye terk edilen tarihi yapılarımızın bugünkü sahiplerine seslenmek istiyoruz; el birliği ile atalarımızın yadigarı, büyüklerimizden bizlere kalan hatıraların yaşadığı tek mekanlar olan tarihi yapılarımızı yeniden eski günlerinde olduğu gibi ayağa kaldıralım. İç Mimar Çağıl Duman Design Office olarak bu işte ilk adımı bizler attık ve kendi ofisimizin bulunduğu tarihi yapıyı tarihi çizgileri ile günümüzün kullanımına uygun halde restore ettik. 100 yıl gibi bir tarihi olan ofisimizi restore ederek içerisini de kendimize uygun şekilde dekore ettik. Bu ve benzeri şekilde tarihi yapıları şehrimize ve değerli sahiplerine tekrar kazandırmak adına elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

 

%50’Sİ BİZDEN

Çağıl Duman şöyle devam etti: “Bu işe koyulurken, İç Mimar Çağıl Duman Design Office olarak hiçbir ticari amaç gütmediğimizi de belirtmek istiyorum. Hazırladığımız proje kapsamında eski yapılarımızın yeniden şehrimize kazandırılması adına restore maliyetinin yüzde 50’si tarafımızdan karşılanacaktır. Siz değerli hemşerilerimizin tarihi yapılarımızı korumak ve yeniden şehrimize kazandırmak amacıyla başlattığımız bu savaşta yanımızda olacağınızdan şüphemiz yoktur. Birçoğunun yapımı asırlar öncesine dayanan tarihi yapılarımız günümüze kadar gelmiş olabilir, ancak yarın ayakta duracak güçleri yoktur. Tarihi yapılarımızın değerinin yalnızca bir arsa bedeli olmadığının bilincine varılarak projemize destek vermenizi temenni ediyoruz”

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.