İran’da Bulunan Tarihi Ve Renkli Bir Camii; Nasır-El Mülk

0 3.463

Zengin bir tarihe sahip olan İran, geçmiş kültürleri anlatan pek çok mimari yapı ve eseri içinde barındırıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Nasır-El Mülk Camii bunun güzel bir örneği.

Nasır-El Mülk Camii, Kaçar Hanedanı döneminde Mirza Hasan Ali Nasır el-Mülk’ün emri ile 1876-1888 yılları arasında inşa edilmiştir. Caminin mimarları Muhammed Rıza Kaşisazi Şirazi ve Muhammed Hasan’dır. Günümüzde cami Nasır el Mülk Yardımlaşma Vakfı tarafından koruma altında ve hala kullanılıyor.
Dekoratif çiniler yüzyıllar boyunca İran mimarisinin simgeleri haline gelmiş öğeler. Şiraz’da bulunan bu 19. yüzyıl mimari şaheseri, vitray cam pencerelerin yanı sıra göz kamaştırıcı çini çalışmaları ile de ünlüdür. Mücevher kutusunu andıran camii her sabah güneş doğarken içinde renkli ışıkların yayılmasını sağlıyor. Özellikle şafak saatinde, ana dua odasının duvarlarında ve zeminde ortam ışığı etkisi yaratan pembe ve kırmızı fayansların ve renkli camların kullanımı Nasır-El Mülk Camii’nin Pembe Camii olarak da anılmasına neden olmuş.
Şiraz’ın yüzyıllar öncesine dayanan görülmeye değer başka yerleri de bulunuyor. Örneğin; 18. yüzyılda bu bölgenin valisi olan Karim Khan kalesi. Ve Eram bahçesi, tarihi ve özenle planlanan bahçe düzeniyle cazibe merkezi. Ve şimdi Şiraz Üniversitesi tarafından botanik bahçesi olarak işletiliyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.