Gayrimenkul Fikirleri Ofisi İç Mekan Düzenlemesi
Gayrimenkul fikirleri yeni kurulmuş, gayrimenkul ve proje geliştirme amacıyla hareket edecek olan bir firma. İşveren ilk görüşmelerde bir ofis düzenindense daha esnek yerleşilebilecek ferah bir mekanı tercih edeceğini belirtmişti.
Mevcut mekan daha öncesinde bir sanat galerisi olarak kullanılmış, iki katlı Polat Tower zemin katındaki alışveriş pasajının iç kısmına cepheli bir hacim idi. Mekanın iç cephede yer almasından ötürü doğal ışık alması mümkün değildi.
İşverenin talebi zemin katta bir mekan düzenlemesi ile müşterilerin karşılanabileceği, oturup konuşulabilecek ve aynı zamanda çalışılabilecek bir düzenlemenin oluşturulmasıydı. 1. katta ise daha kapsamlı toplantılar, organizasyonların yapılabileceği, gerektiğinde tek ya da grup olarak çalışılabilecek bir mekan düzenlemesi istenmişti.
Tasarım basit ve yalın bir mekan düzenlemesi yapmak üzerine kurgulandı. Mimari ekibin temel hedefi dekorasyon yapmak değil, mimarinin temel prensiplerini kullanarak kolay algılanabilir arındırılmış bir iç mekan düzenlemesi yapmaktır. Bu anlamda malzeme uygulamalarında ve seçimlerinde net basit ilkeler benimsenmiştir.
Zemin katta bölüntüsüz tek mekan algısını güçlendirecek düzenlemeler yapıldı. Giriş çalışma ve mutfak bölümü mekanın tek defada algılanabilmesini zedelemeyecek şekilde ayrıştırıldı. 1. katta yine tek bir mekan algısı hedeflendi. Arka bölümde yer alan bölünme ile ihtiyaç duyulan arşiv bölümü oluşturuldu.
Mekan karakteri beyaz fon üzerine seçilmiş temel malzemelerin kompozisyonundan oluşur. Bu temel malzemeler zeminde açık gri poliüretan kaplama, mobilya ve merdivende doğal dokusu ve rengiyle Afrika cevizi ahşap kaplama, giriş bölümünde bankoda ve 1.katta masada fiber katkılı doğal dokusu ile beton ,giriş bölümünde merdiveni ve banko bölgesini platform ile tanımlayan siyah seramik kaplama ve mevcut çelik taşıyıcıların ve metal elamanların antrasit renge boyanmasından oluşur.
Mekana girildiğinde masif etkisiyle beton banko tarafından karşılanırsınız. Mekanın kalan hacmi ilk girdiğiniz anda okunaklıdır. Arka fonda mutfak bölgesi, hemen girişte bekleme ve orta bölümde çalışma… Merdiven duvara ankastre şekilde yukarıya doğru tırmanır. Siyah platform da bankoyu, giriş bölgesini ve merdiveni kapsayacak şekilde tasarlanmıştır. Merdivene ulaşmak için platform üzerinde iki basamak çıkarsınız. Merdivenlerden yukarı tırmandığınızda büyük (450cm*130cm) ebatlarında beton bir masanın yüzer şekilde mekanın içinde durduğunu görürsünüz. Sanki kenarlarına ilişmiş hareketli kesonların üzerinde durmaktadır beton masa. Hemen arka kısımda kayar kapılarla iki kanadından açılıp kapanabilen arşiv bölümünü algılarsınız.
Toplam 120 m2 büyüklüğünde yapılmış bu iç mekan düzenlemesi işi ofisimiz için ‘dekorasyon’ denilen olgudan sıyrılarak, mekanı bir hacim olarak algılayabilmek ve malzemeleri doğal halleri ile tutarlı mimari kompozisyonlarda kullanabilmek adına önemli bir uygulama fırsatı olmuştur.