TÜSİAD Merkez Binası Yenileme Projesi

0 4.991

Tepebaşı’ndaki TÜSİAD Merkez Binası Yenileme Projesi, CKMY Architects tarafından tasarlandı.

Proje Yeri: Beyoğlu, İstanbul
Proje Ofisi: CKMY Architects
Proje Tipi: Ofis
Tasarım Ekibi: Can Kendir, Mert Yılmaz
İşveren: TÜSİAD
Ana Yüklenici: Bahadır Yılmaz Yıltur Ltd. Şti., CKMY Architects
İç Mekan Projesi: CKMY Architects
Mekanik Projesi: Isı Merkezi
Elektrik Projesi: Anka Mühendislik
Tesisat Projesi: Isı Merkezi
Proje Başlangıç Yılı: 2012
Proje Bitiş Yılı: 2012
İnşaat Başlangıç Yılı: 2012
İnşaat Bitiş Yılı: 2013
Arsa Alanı: 310 m2
Toplam İnşaat Alanı: 1.400 m2
TÜSİAD, merkezi olarak kullandığı ve ilk olarak 1800’lü yıllarda inşa edilmiş bu binaya 1993 yılında yerleşildi. Bu yıllarda yapılan restorasyondan sonra 2012 yılına gelinmiş ve binanın birçok açıdan yetersiz kalması sebebiyle yenilenmesi için yönetim kurulu CKMY Architects’i görevlendirdi.

CKMY Architects’ten sadece güncel ve teknolojik donanımların kullanılacağı bir yenileme projesi değil, TÜSİAD’ın prestijli ve saygın değerlerinden ödün vermeyen, aynı zamanda kurumun çağdaş, modern ve genç bir yüzünün varlığını da yansıtacak bir mekan yaratması istendi.

Mevcut binada, 1. bodrum katında yer alan konferans salonunun fuaye bölümü zemin katta, tuvaletleri ise 2. bodrum katta yer almaktaydı. Yeni bir merdiven tasarımı ve üç katta yapılan yerleşim planı sayesinde konferans salonunun hem fuaye bölümü, hem de tuvaletleri, salonun boyutlarında değişiklik yapılmadan 1. bodrum katında bir araya getirildi.

Konferans salonu kullanıcılarının çok daha verimli çalışmalarını sağlayan bu planlama zemin katta, özellikle dışarıdan gelen ziyaretçilerin kolayca, düz ayak ulaşabileceği, 20 kişilik yeni bir yönetim kurulu toplantı salonu yaratılmasını sağladı. Normal üç ofis katı çalışanların isteklerine ve teknik ihtiyaçlara cevap verecek şekilde tasarlandı. İdari kat olan 4. Kat bütünüyle yenilenip başkan ve genel sekreter odaları için özel mobilyalar üretildi.

CKMY Architects’in, konferans salonunun konseptini oluştururken en büyük amacı, yer altında kalmış bu alçak tavanlı, dar mekanı mümkün olduğu kadar ferahlatmak ve kullanıcılarını rahat ettirmekti. Salonun iki tarafına yerleştirilen 62 adet masif ahşaptan özel üretilen aydınlatma elemanları ve tavanda oluşturulan yırtıklar kullanıcıların kendilerini dışarıyla ilişkisi olan ve sınırlarının dışına çıkabilen bir hacimde hissetmelerini sağladı.

Binanın geri kalan mekanlarında da ahşap, deri, paslanmaz çelik ve taş gibi malzemelerle oluşturulan bu tarz detaylar, cam bölmeler ve aydınlatma sistemleri hem modern, hem de elit bir hava yaratıyordu. CKMY Architects tüm projelerinde olduğu gibi bu projesinde de imitasyon malzemeler yerine doğal malzemeleri ve yerine özel imal edilmiş tasarımları tercih etti.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.