Mimaride Aydınlatma Elemanları Fa(r)ktörü
Bina cephesi aydınlatması nereye gidiyor? Yapıyı daha dikkat çekici hale getiren bina aydınlatmaları bir sanata mı dönüyor? Hepsi bu haberde.
Yapıların; mimari anlamda şaheser sayılmaları veya, çirkin kabul edilmeleri öznel unsurlar içerse de bugün dünya üzerinde çok sayıda proje ”Mimarlık Harikası” olarak kabul edilmektedir. Vitrivius’un bir yapıda aradığı özellikler nelerdi?
Günümüzde de bu maddeler pek değişti diyemeyiz. Bundan yıllar yılı önce bu öngörülerde bulunan mimarlar, öne sürdükleri bu görüşlerin halen geçerliliğini koruduğunu görselerdi ne yaparlardı Allah bilir.
Mimarlık, biçimsel olarak milyonlarca alternatif içerebilir tasarımlar barındırabilmektedir. Aynı yapı malzemeleri ile bu kadar çeşitli kombinasyonlar yaratmak başka türlü nasıl mümkün olabilirdi?
Aydınlatma elemanları; çok değil, daha bundan 30 sene kadar öncesine dek çoğunlukla sadece ortamın aydınlatılması maksadıyla kullanılıyordu. Oysa aydınlatma günümüzde binaların, köprülerin, barajların ve daha sayamadığımız pek çok yapının süslenmesi ve efektif görünmesi için vazgeçilmezler arasına girdi.
Gerek kullanılmasındaki teknik bilgi yetersizliği, gerekse binaları ‘gazinolaştırma’ algısı yaratması görüşleri yaygın olarak mimaride daha fazla aydınlatma elemanı kullanılmasını engelleyen faktörlerlen yalnızca ikisidir.
Aydınlatma elemanları gereksiz enerji tüketimi yaptığı gerekçesi ile de çevreci kesimler tarafından pek sevimli karşılanmamaktadır.
Bina aydınlatması bir sanata dönüşerek 3D efekt ile binalar üzerinde harika görsel şölen oluşturma animasyonları ortaya çıktı. Bu konuda ilginizi çekecek bina aydınlatması videolarını da sizinle paylaşalım: