İnşaat Mühendisleri Mimarları Neden Sevmez?
Her mimarlık ve inşaat mühendisi öğrencisinin, iç mimarlarla mimarların 'iç mi dış mı' tartışması gibi kaçınılmaz bir sondur bu tartışma da...
İki meslek de ayrı disiplinlerde eğitim alır. Biri (inşaat mühendisleri) sayısal tabanlı, hesap makineleri, diyagramlar grafikler ve hesaplamalar üzerine 4 yılı tamamlarken diğeri (mimarlar) görsellik, estetik, uyumluluk, mekansal ilişki vs. üzerine 4 yılını tamamlar. Uyuşmamalarında ki nedenler de bura da yatmaktadır. Sonuçta her ikisi de birbiriyle yüksek koordineli meslekler. Her ikisinin de tek gayesi var; ‘daha yaşanabilir, daha estetik ve güçlü yapılar’ oluşturmak.
Walter Gropius‘un mimarlık ve mühendislik hakkında söylediği şu söz oldukça ilgi çekici;
- ‘Mühendisliğin bittiği yerde, mimarlık başlar!’
Evet mimarlık sonuçta inşaat mühendisliğinden daha önce varolan bir meslekti. Bunun sebebi inşaat mühendislerine duyulan ihtiyacın sonradan keşfedilmesi değil mimarların aynı zamanda inşaat mühendisi olarak mezun olmasıydı. İnşaat mühendisleri bugün en zorlu formları strüktürle buluşturan dahi insanlardır. Santiago Calatrava‘yı tanımayan yoktur. Estetik ve matematiği heykelsi yapı tasarımları ile bir araya getiren dahi bir inşaat mühendisidir kendisi. Aşağıdaki videoda tanımayanlar ve hatırlamak isteyenler için güzel görseller bulunmaktadır.
“BİR ÜLKE ; MİMARLARIN HAYALLERİ İLE , MÜHENDİSLERİN OMUZLARINDA YÜKSELEBİLİR!”
Santiago Calatrava Kimdir?
Santiago Calatrava Valls uluslararası üne ve ödüllere sahip Valencia doğumlu İspanyol mimar, inşaat mühendisi, heykeltıraş ve ressamdır. Dünyanın önde gelen mimarlarından birisi olup Zürih, Paris ve Valencia’da ofisleri vardır.