Dengede Kalması, İçinde Yaşayanların Sosyal İlişkilerine Bağlı Olan Hareketli Yapı: ReActor
İnsanların yapıları ve yapıların insanları nasıl etkilediğini, ikisi arasındaki etkileşimleri araştırmak amacıyla iş birliği yapan Alex Schweder ve Ward Shelley, ReActor’u tasarladı.
New York’ta Omi heykel parkına “dikilen” 13,4 x 2,4 m boyutlarındaki ev benzeri yapı ReActor, tam ortasından geçen 4,5 metrelik bir aksın üzerinde dengede duruyor. Dışarıdan veya içeriden uygulanacak bir güçle – örneğin, içinde yaşayanların hareketleriyle – pozisyonu değişen yapı; yan yatabiliyor, sallanabiliyor, eğilebiliyor ve 360 derece dönebiliyor. Yapının içine bakıldığında her iki ucunun da birbirinin aynısı olacak şekilde tasarlandığı görülüyor. Her iki uçta da içindeyaşayanların temel ihtiyaçlarını karşılayacak birer yatak, yemek masası ve tam ortada ortak kullanılan bir banyo olduğu görülüyor. Yapıyı tasarlayan Schweder ve Shelley, 5 günlük periyotlarla bu yapının içinde yaşıyor.
ReActor’un her iki sakini için de günlük yaşam rutini, diğerinin hareketlerine göre şekilleniyor. İçlerinden biri balkona çıkarsa, diğer uçtaki de dengeyi korumak için kendi tarafındaki balkona çıkmak zorunda kalıyor. İş birliğinin her iki tarafa da yüklediği sorumluluğun vücut bulmuş bir hali olan bu yapı, “sosyal ilişki mimarisi”nin en güncel örneklerinden biri. İkili bundan sonra da inşa edilmiş yapıların, ilişki dinamiklerini nasıl etkilediğini ve bunun tersi olarak ilişkilerin yapılar üzerindeki etkilerini araştırmaya devam etmeyi planlıyor.
ReActor’ün hareketlerini hızlandırılmış şekilde izlemek için: