Origami Etkisiyle Tasarlanmış Bir Anaokulu
Origami etkisiyle tasarlanmış bir anaokulu projesi: Bahriye Üçok Anaokulu
Mimar Durmuş Dilekçi tarafından Kozyatağı’nda tasarlanan anaokulunu Dilekçi kendi sözleriyle şöyle açıklıyor: “Mimarinin, çocukların zihinsel ve ruhsal gelişimini etkileyen bir araç olarak ölçekten ziyade ifadesinin ne olduğu ve çocukların algı dünyasına ne söylediği önemli. Bu noktada anaokulu çağındaki çocuk bir yapının içinde nasıl rahat eder, kendini o yapıya nasıl ait hisseder sorularından başlamak gerekiyor”
Çocukların dünyasına ilişkin kavramlardan yola çıkarak “origami oyunu ile elde edilmiş ev” şeklinde bir yaklaşımdan oluşuyor bu proje. Tamamen çocuk ölçeğinde, özgürlük sunan, algı dünyasına göre şekillenen derslikler ve açık – kapalı oyun alanlarından oluşan bir eğitim yapısı: Bahriye Üçok Anaokulu.
1200 metrekarelik alana yayılan yapının zemin katında; farklı yaş gruplarına göre ayrılan sınıflar, oyun odası, idari birimler ve revir yer alırken bodrum katta; yemek alanı, laboratuvar, uyku odası, atölye, müzik – dans odası ile depo alanları bulunuyor. Faaliyet sınıfı, laboratuvar ve yemek salonu ile ilişki kuran kış bahçesi, mekana aydınlık verirken iklimlendirme imkanı sağlıyor.