Mimarlık/İç Mimarlık Yalnızca Program Bilmek Demek Midir ?

Gelişen teknoloji ve mimari çizim programlarının hayatımıza girmesiyle birlikte mimarlıkla , mimari çizim programı teknikerliği karıştırılacak bir hal aldı.

0 8.740

Geçtiğimiz seneler içerisinde mimari çizim programlarının hayatımızı oldukça kolaylaştırdığı yadsınamaz bir gerçek.Fakat ben bu hafta bu konuya farklı bir açıdan bakmak istiyorum. Eskiden mimarlık/iç mimarlık iş ilanlarında hepimizin en çok dikkatini çeken sadece tecrübe iken artık neredeyse tecrübeden daha önemli olan kriter ; çok iyi derecede program bilgisine sahip olmak.Peki mimar demek sadece kaliteli render almak demek midir ?

Biz ve bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde eğitim-öğretim sisteminin hala daha tam oturmaması , mesleği okullarda değil de iş hayatına girince öğrenmeye başlamamıza sebep oluyor.Avrupa ülkelerinin genelinde bir mimarlık öğrencisi okula başlar başlamaz şantiye ortamında bizzat bulunarak eğitimine devam ederken , ülkemizde mimarlık eğitimi genellikle masa başlarında çizim eğitimi ile verilmektedir. Hal böyle olunca da yeni mezun meslektaşlarımın geneli sudan çıkmış balık gibi mimarlık ofisinde işe başlayarak patronuna çizimini beğendirmekle , kaliteli render almaya çalışmakla deyim yerindeyse en verimli dönemlerini harcayıp gidiyor.

Hatırlıyorum, ilk iş tecrübem İstanbul’ da bir şantiyeydi.Eğitim hayatım boyunca projelerimde birçok kez sıva kalınlığı çizmiştim.Fakat işin içine girince çizdiğim sıva kalınlığının hiçbir şey ifade etmediğini çünkü bir çok sıva çeşidi olduğunu öğrendim. Acaba ben projelere hangi sıvanın sıva kalınlığını çizmiştim? İnce sıvanın mı ? Kaba sıvanın mı?   Kara sıvanın mı ? Alçı sıvanın mı ? Kaç çeşit sıva vardı ? Bize kimse neden bunlardan bahsetmemişti ? Hali hazırda ofislerde çizim yapan birçok meslektaşım kaliteli render alabilmek için , teknik çizim elemanı olarak mimarlık yapıyor ve mesleğe girerken böyle hayal etmediklerinden bahsediyorlar.Böyle düşünmekte ve hissetmekte sizce de güzide mesleğimizin sadece çizimden ibaret olduğu algısının gitgide yaygınlaşmasının payı yok mu ?

Mimarlık/iç mimarlık çoklu düşünebilme ve bu düşünceleri ifadeye dökebilme yetisidir. Yine de çok kaliteli render alan , çizim yapan fakat çizdiğini uygulamayı organize edemeyen mimar her anlamda başarılı bir mimar/iç mimar mı? Program organize etme , ustayı yönlendirme ,uygulama takip etme , maliyet hesaplama gibi konulara da çok iyi hakim olması gerekmez mi ? Çoğu meslektaşımız bu algıdan dolayı kendini sadece program eğitimine odaklayıp , çok iyi mimar olmakla çok iyi program bilmeyi birbirine karıştırır oldu. Böyle düşünmelerinde mimarlara yapılan ”mimar/iç mimar = kaliteli render ” bakış açısının hiç payı yok mu ?

Tüm meslektaşlarıma mimarlıkla çizim teknikerliğinin karıştırılmadığı , mesleğimizin hak ettiği değere kavuştuğu bir 2018 dilerim…

Gizem ALADAĞ

  İç Mimar

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.