Hollandalı tasarımcı Ermi Van Oers, Living Light adında elektrik üretmek için canlı bitki kullanan bir aydınlatma tasarladı ve teknolojiyi tüm akıllı şehirleri güçlendirmek için büyütmeyi planlıyor.
Hollanda Tasarım Haftasında sunulan Living Light, bir bitkinin doğal olarak fotosentez sırasında ürettiği kimyasal enerjiyi bir elektrik akımına dönüştürmek için mikroorganizmaları kullanıyor. Van Oers, lambayı tamamen kendine yeterli olacak şekilde tasarladı, bu nedenle bir elektrik prizine takılmak yerine şebekeden bağımsız olarak çalışabilir. Kamusal alanlara, teknolojiyi uygulamaya başlamış ve parklarından birini aydınlatmak için Rotterdam belediyesi ile işbirliği yapıyor.
Ermi Van Oers: “Potansiyel çok büyük. Sokak lambaları ağaçlarla bağlantılı olabilir, ormanlar enerji santralleri olabilir, Endonezya’daki pirinç tarlaları yerel halk için gıda ve elektrik üretebilir” dedi.
Living Light cam tüpün içindeki bir bitkiyi kaplar. Bitki fotosentezinde olduğu gibi, organik bileşikleri bir toprak odasına bırakır. Organik madde, doğada bulunan bakteriyel etkileşimleri taklit eden bir sistem olan bir mikrobiyal yakıt hücresi vasıtasıyla sağlanan bakteriler tarafından parçalanır. Bu olduğunda, elektronlar yaratılır ve toprağın dışına taşınır. Elektrik akımı bir tel boyunca geçirilir ve LED’lerle donatılmış bir halkayla beslenir. Bunlar, bir kullanıcı bitkinin yapraklarına dokunduğunda yanar.
Van Oers gelecekteki şehirlerin elektrik hattını daha sürdürülebilir bir mikrobiyal enerji sistemi ile değiştirerek sadece bitkiler tarafından benzer şekilde güçlendirilebileceğini iddia ediyor.
Sürdürülebilirlik, tasarımcıların artan iklim değişikliği tehdidine tepki olarak atık maddeler ve enerji alternatifleriyle deney yaptıkları bu yılın Hollanda Tasarım Haftası’nda önemli bir temaydı.