Suyunuzu Bitirdiğinizde Kendi Kendini Yok Eden Şişe: Agari
Ürün tasarımı öğrencisi Ari Jónsson Agari adında biyolojik olarak bozulabilir bir şişe tasarlayarak plastik şişelere meydan okuyor. Şişenin yok olabilir olma özelliğini sağlamak için kırmızı yosun tozu ile suyunu kullandı. Iceland Sanatlar Akademisi'nde eğitim alan Jónsson, projeyi bu yılki Reykjavik tasarım festivali DesignMarch'da sergiledi.
Ürün tasarımı öğrencisi Ari Jónsson Agari adında biyolojik olarak bozulabilir bir şişe tasarlayarak plastik şişelere meydan okuyor.
Şişenin yok olabilir olma özelliğini sağlamak için kırmızı yosun tozu ile suyunu kullandı. Iceland Sanatlar Akademisi’nde eğitim alan Jónsson, projeyi bu yılki Reykjavik tasarım festivali DesignMarch’da sergiledi.
Her gün üretilen atık plastik miktarını okuduktan sonra tasarımcı, yeni bir malzeme geliştirmek için acil bir ihtiyaç hissetti. Jónsson, “Plastiklerin yüzde 50’sinin bir kez kullanıldığını ve ardından atıldığını okudum, böylece her gün yapacağımız, kullandığımız ve attığımız plastik miktarının bir kısmını değiştirmenin yollarını bulmamızın acil bir ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” diye belirtiyor. “Neden doğada yüzüp bir kez içmek ve daha sonra atmak için yüzlerce yıl sürecek materyalleri kullanıyoruz?”
Bir su şişesi olarak neyin uygun olabileceğini belirlemek için farklı malzemelerin güçlü ve zayıf yönlerini incelemeye başladı. Sonunda yosunlardan yapılmış bir toz elde etti. Agar tozu (tıp ve bakteriyolojide de kullanılan, deniz yosunlarından çıkarılan jelatin) suya ilave edildiğinde, jöle benzeri bir malzeme oluşturur. Doğru oranları bulmak için deney yaptıktan sonra Jónsson, maddenin dondurucuda saklanan şişe şekilli bir kalıba dökülmeden yavaş yavaş ısıtılmasını sağladı. Ardından kalıp, içerdeki sıvı şişenin şeklini alana kadar buz gibi soğukta bekletti. Daha sonra, Agari şişesi kalıptan çıkarılmadan önce bir buzdolabında birkaç dakika yerleştirildi. Şişe su dolu olduğu müddetçe şeklini koruyacak, ancak boşaldığı anda çözülmeye başlayacaktır.
“Eğer başarısız olursa ya da taban çok ince ya da bir delik varsa, onu tekrar ısıtabilir ve kalıba tekrar dökebilirsiniz,” dedi Jónsson.
Jonnsson, bir süre sonra şişeden biraz miktarda tat çıkarabileceğini belirtmesine rağmen, içindeki şişenin % 100 doğal materyalden yapıldığı için içinde saklanan su emniyet altına alındı. Kullanıcı eğer yosun tadı seviyorsa, içmeyi bitirdikten sonra şişeyi ısırmalarını bile önerdi.