Mimarlık, İç Mimarlık, Etik ve Ahlak

Mimar olmak yeter mi? Sektörü ve sektör erbaplarını farklı bir açıdan eleştiren önemli bir yazı.

1 30.685

“Mimarlık ve İç Mimarlık nedir” sorusuna yanıt; sorunsal bütünün tasarım parametreleri ile çözüm bulma ve farklı disiplinlerin aynı çatı altında koordinasyonun tam bir bütünlük çerçevesinde sağlanarak, kullanıcıların konfor ve bütçelerinin de göz önünde bulundurarak, düşünsel tasarımın vücut bulmasına mimarlık ya da iç mimarlık diyebiliriz. Bu tanımlar biz meslektaşların bakış açılarına göre değişkenlik gösterirken, kullanıcıların penceresinden de baktığımızda da farklılıklar gösterebilir. Kısaca farklı disiplinlerin koordinasyonu da diyebiliriz.

Yukarıdaki tanımlardan yola çıkarak mimar yada iç mimar tasarımı tamamlanan projede farklı disiplinlerin çakışmasını iyi hesaplamalıdır. Bu hesaplamalar yanlış yapıldığında çakışmalar meydana gelmesi kaçınılmazdır. Mesela tesisat projesi, elektrik projesi, mekanik projeleri gibi sıralayabiliriz. Çalışma programı ve farklı disiplinlerin koordinasyonunda disiplinli bir çalışma gerekmektedir. Bu çalışma sisteminin dışında davranan meslektaşlarımız maliyet giderlerinin yükselmesine sebep olacaktır. Bunların uyumu sağlandığı takdirde kullanıcılar ve proje takibinde bulunan meslektaşlar sıkıntı yaşamayacaktır.

Bu sektörde yaklaşık 20 yılı aşkın bir zaman diliminde farklı disiplinlerin üretim aşamasında, montaj aşamasında, tasarım ve uygulama aşamalarının içinde olduğumdan dolayı bazı gözlemlerim var;

Sevgili genç meslektaşlarım,

Sektör içerisinde bulunan meslek etiği ile bağdaşmayan ve iş ahlakından yoksun mimar iç mimar meslektaşlarımızın varlığından haberdar olun ve onların gittiği yoldan asla ve kat-a gitmeyin zira sektörde mesleğiniz ne diye sorulduğunda mimar demekten imtina etmeye koyulursunuz!

İnsanların kahir ekseriyeti mimar ya da iç mimarlardan şikayetçiler. Sektör içerisindeki şikayetler sırası ile; verilen sürelerin iyi etüt edilmemesi sonucunda sözleşme tazminatlarının ödenmemesi, sektördeki çalıştığı kurumlara yalan söylemesi, insanlar arasına nifak sokması, işlerini yaptırdığı kimselere karşı hak gaspına gitmesi gibi kötü fiilleri sıralıyorlar bu nedenden dolayı bu tür durumlardan ivedilikle kaçınmak gerekir. Bu tür yanlış fiilleri meslek haline getirmiş kişilerle meslektaş olmaktan hicap duymaktayım.

Mükemmel tasarımlar yapıyor olmanız, hitabet sanatınızın yüksek olması, mimari terimleri gerekli yer ve zamanda kullanıyor olmanız, tasarım ve sanatsal etkinlikleri iyi takip ediyor olmanız iyi sonuçlar meydana getirebilir lakin mimar ya da iç mimar olan arkadaşların bu özelliklere sahip olması sizi tek başına iyi bir meslek erbabı yapmaz. Yukarıda saydığım yalan söylemek, hak gaspında bulunmak, kibir, insanları küçük görmek gibi hasletler bütün iyi özelliklerinizi alıp götürür. İyi bir meslek sahibi olmadan önce iyi bir insan olmak gerekmektedir.

İnsan yaşamını kolaylaştırmak, insan yaşamına dokunmak ve tasarımsal bütünün ortaya çıkması biten projelerin kullanıcıların da kullanım konforunu sağlaması ve sonucunda da iyi bir proje ortaya koymak mimarlığın ödevleri arasındadır. Eğitim hayatı boyunca iyi bir mimar olmanın yanında meslek etiği ve iş ahlakının da beraberinde öğretilmesi elzemdir.

Hüseyin AK
Yüksek Mimar

1 Yorum
  1. Hüseyin AK diyor

    yukarıda değinmeye çalıştığım sorunlar Kurumsal firmalarda çalışan meslektaşlarımızı kapsamamaktadır. Şirket politikasına uymak zorunda olduklarından yukarıdaki yanlışlara tevessül etme oranı çok düşüktür. ne yazık ki bireysel ve kurumsal olmayan firmalarda çalışan yada kurumsal olmayan bir firması olan meslektaşlarımızda bu hastalıklı zihniyet yapısı çok sık rastlanmaktadır. bu hastalıkların acilen tedaviye ihtiyacı vardır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.