Mimar / İç Mimarların Çalışabileceği Sektörler

Özellikle üniversite tercihi yapacak meslektaş adaylarımız için fikir oluşturabilecek, mimar / iç mimar olarak çalışılabilir sektörler...

2 12.403

Üniversite için tercih yapmadan önce ele aldığımız kıstaslar öncelikle hayallerimiz, kim olmak istediğimizdir. Fakat akabinde gelen bir diğer kıstas ise iş bulma imkanı oluyor maalesef. Ekmek eskiden aslanın ağzındaydı şimdilerde ise kuyruğunda. Mezun olduğumuz andan itibaren her yıl artmakta olan binlerce rakiple beraber iş bulma olanakları gitgide daha zorlaşmakta.

Bu haftaki yazımda mimar/iç mimar olmak isteyen arkadaşlar için fikir oluşturacağına inandığım, mimarlık alanında çalışılan sektörleri ele aldım.

Son yıllarda avmlerin yaygınlaşması sadece kötü sonuçlar oluşturmuyor. Biz mimar/iç mimarlar için yeni çalışma imkanları da yaratıyor. Perakende sektöründe projelendirme ve uygulama denetimi gibi.. Giyim sektöründe yer alan firmaların yeni şubelerinin ince işleri ve dekorasyon projelerinin geliştirilmesi, uygulama aşamasında bulunulması işlemleri de mimar/iç mimarlar tarafından yapılabilmektedir. Ya da mevcut şubelerin yapısal sorunlarının giderilmesi, yenilenmesi veya vitrin çalışmaları da kurumsal ofislerde yer alan mimarları tarafından yapılıyor..

Kentsel dönüşüm ofislerinde dizayn ofis mimarı veya genel koordinatör olarak da mimarlar çalışabilmektedir.Bu tür işlerde ise fiyat analizleri , eski yapıların yenilenmesine yönelik analiz çalışmaları yapılabilmekte.Teklifler hazırlanarak müteahhitlere sunulur ve proje çalışmaları da bu kentsel dönüşüm ofisleri tarafından yapılır.

Son yıllarda oldukça yaygınlaşan gayrimenkul yatırım danışmanlığı da mimar/iç mimarlar tarafından tercih edilen sektörlerin arasında yerini alıyor. Gayrimenkul ve emlak danışmanlık firmalarında, konut geliştirici firmalara yönelik projelendirme ruhsatlandırma yapılmadan önce, hangi lokasyonun daha verimli olduğu, hangi daire tiplerinin daha elverişli olduğuna yönelik uzmanlık isteyen detaylı analizlerin çıkartıldığı günümüzün en yeni meslek alanlarından diyebiliriz.

Tecrübenin çok aranmadığı , bu açıdan yeni mezunların daha çok tercih ettiği mobilya ve dekorasyon firmalarında satış danışmanlığı .. Ofis mobilyaları, dekorasyon ürünleri ya da hazır mutfak markaları da tasarım , satış sonrası hizmetler ile montaj uygulamalarının takibinde mimar/iç mimar olarak çalışılmaktadır.

Belediyelerde mimar olarak çalışmak en bilindik sektörler arasında diyebiliriz. Kamunun belki de en fazla bürokrasi girdiği alanı belediyeler olup sözleşmeli – taşeron – kadrolu olmak üzere bünyelerinde çeşitli sınıflarda memurlar bulunmaktadır.

Deneyim, tecrübe ve birikim ile yeteneklerin doğrudan belirleyici olduğunu söyleyebileceğimiz ofis mimarlığı/iç mimarlığı. Büyük ofisler, kurumsal proje büroları, çizimin ve uygulamanın eş zamanlı olarak takip edildiği her daim hareketli bir sektör.

Son olarak da inşaat firmalarında dizayn ofis mimarı ve şantiyeci olarak çalışılabilmektedir.  Bu tür işler projecilikten daha fazla fiziksel efor gerektirse de projecilikten daha fazla zihinsel yorgunluğa neden olmaz.

Kişinin kendini geliştirme durumu, özgünlük ,tecrübe ve şans diğerleri arasından sıyrılmamıza vesile olur. Hangi sektöre çalışırsak çalışalım en iyi olmak her zaman ilk hedefimiz olmalı.

Gizem ALADAĞ

  İç Mimar

2 Yorumlar
  1. Necmiye aladağ diyor

    Gizemcim umarim bu yazin birçok gencin yol rehberi olur.Yazindan alinacak çok güzel tavsiyeler kararsizliklarina ışık baķişlarina geniş bi alan getirecek başarilarin daim olsun güzel kizim…

  2. Merve diyor

    Cok tesekkur ederim .

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.