Yosunlar Plastiğin Yerini Alabilir Mi?

Hollandalı tasarımcılar Eric Klarenbeek ve Maartje Dros, alglerden yapılmış ve zamanla sentetik plastiklerin yerine geçebilecek biyoplastik bir ürün geliştirdiler. Klarenbeek ve Dros, algleri - su bitkilerini - kuruduktan sonra 3B baskı nesneleri için kullanılabilecek bir materyal haline getirdiler.

0 1.973
Hollandalı tasarımcılar Eric Klarenbeek ve Maartje Dros, alglerden yapılmış ve zamanla sentetik plastiklerin yerine geçebilecek biyoplastik bir ürün geliştirdiler.

Klarenbeek ve Dros, algleri – su bitkilerini – kuruduktan sonra 3B baskı nesneleri için kullanılabilecek bir materyal haline getirdiler. Tasarımcılar, yosun polimerinin, şampuan şişelerinden sofra takımlarına veya çöp bidonlarına kadar her şeyi hazırlamak için kullanılabileceğine ve sonuçta tamamen petrol gibi fosil yakıtlardan üretilen plastiklerin yerini alabileceğini düşünüyor. Kumlama boyaları ve su şişelerinden sandalyelere ve hatta tüm bina cephelerine kadar sentetik ürünlerinden daha çevre dostu ürünler yaratmak için alg kullanan tasarımcılar arasında yer alıyorlar. Klarenbeek ve Dros, yosunların yanı sıra, miselyum, patates nişastası ve kakao çekirdeği kabuğu gibi 3 boyutlu organik hammaddelerden biyopolimer üretti.

Klarenbeek, “Gelecekte, organik hammaddeleri pişirebileceğiniz, her sokak köşesinde bir tezgah olacak, tıpkı taze ekmek gibi” demektedir. Design Academy Eindhoven mezunları, Klarenbeek ve Dros’un araştırmaları, Klarenbeek’in altı yıl önce başlayan miselyum ile yapılan çalışmalarından yola çıkarak, dünyanın ilk 3B baskılı sandalyesini canlı mantar kullanarak geliştirmeye yönlendirdi. O zamandan beri Amerikan şirketi Ecovative ile birlikte stüdyo, Krown adlı miselyum ürünlerinin ticari bir hattını geliştirdi. DIY kitleri, tüketicilerin kendi lambalarını, masalarını veya biyolojik olarak parçalanabilir piknik ürünlerini yetiştirmelerini sağladılar. 

Tasarımcılar, projelerinin plastik gibi materyalleri üretmek için yakıldıklarında atmosfere karbon dioksit (CO2) yayan yenilenemez fosil yakıtların geniş bir tüketimine bir çözüm sunduğuna inanıyorlar. Bilim insanları, yükselen CO2 seviyelerini küresel ısınmayı arttırdığını söylüyor. Bir bitki türü olarak yosunlar, fotosentez olarak bilinen ve enerji yaratmak için kullandığı süreç boyunca karbondioksiti emer. Bu nedenle, tasarımcılar, küresel CO2 düzeylerini azaltmaya ve iklim değişikliğini önlemeye yardımcı olmak için bir üretim materyali olarak kullanılacak alg büyümesini savunuyorlar.

Wageningen Üniversitesi, Salga Seaweeds, Breda’daki Avans Biobased Lab’ı ve diğer kurumlarda yosun araştırması yaptıktan üç yıl sonra Klarenbeek ve Dros, Arles’daki Luma Vakfı’nda açık araştırma ve yosun üretim laboratuarı kurmaya davet edildi. Tasarımcılar laboratuvarda, yosunları yetiştirirler ve daha sonra bu yosunlar kuruduktan sonra 3B baskı nesneleri için kullanılabilecek bir materyal haline getiriyorlar. Bakalım ilerleyen zamanlarda bu ürün plastiğin yerini alabilecek mi?


 

Kaynak Dezeen
Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.