Mermerler Plaza Proje İncelemesi

Ergün Mimarlık'ın tasarladığı Mermerler Plaza, mimari karakterini ve yerleşim ilkelerini, çevredeki yapı ve yol örüntüsünü ön planda tutarak oluşturan bir ofis yapısıdır.

0 1.539

Proje Yeri: İstanbul, Kadıköy
Proje Ofisi: Ergün Mimarlık
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
Tasarım Ekibi: Ender Ergün, Cavit Ergün, Eser Ergün, Dolunay Özcihan, Ceren Tuncer
İşveren: Mermerler Holding
Peyzaj Mimarlığı: Spiga Peyzaj
İç Mekan Projesi: Esat Özkan, Zeynep Ergün, Gizem Arslaner, Tuğba Özkan
Aydınlatma Projesi: Lipom Aydınlatma
Statik Projesi: Fonksiyon Mühendislik
Mekanik Projesi: Dinamik Proje
Elektrik Projesi: Enkom Mühendislik

Tesisat Projesi: Dinamik Proje

Yangın Güvenlik Danışmanı: Kazım Beceren
Fotoğraf: Cemal Emden
Şantiye Yöneticisi: Sedat Özkazanç
Proje Başlangıç Yılı: 2011
Proje Bitiş Yılı: 2013
İnşaat Başlangıç Yılı: 2013
İnşaat Bitiş Yılı: 2016
Arsa Alanı: 5,500 m²
Toplam İnşaat Alanı: 32,000 m2

Ergün Mimarlık, projeyi anlatıyor:

Anadolu yakasının en önemli ticaret merkezlerinden Kozyatağı’nda, E-5 ile Bayar Caddesi’ nin arasında yer almaktadır. Yapının E-5 otoyolu üzerindeki konumu itibariyle görünürlüğü oldukça yüksektir. Bina, kat bahçeleri kullanılarak yatayda ve düşeyde parçalanmış, farklı malzeme kullanımıyla ayrıştırılmış kütlelerin kompozisyonu şeklinde ele alınmıştır. Bu yöntem, ölçek konusunda yapının çevreye uyum sağlamasında esneklik sağlamaktadır. Yapı, iki kademeli olarak çözümlenmiştir. Bayar Caddesi tarafındaki blok, caddenin ortalama yüksekliğine uyacak şekilde alçak tutulmuştur. E5 tarafında ise yakın çevredeki benzer örnekleri de göz önünde bulundurularak bina yükselmektedir. Zeminde ise yüksek yapı iki kat yüksekliğinde boşaltılarak, Bayar Caddesi’ndeki yaya sirkülasyonunu ve ticari potansiyeli yan yol ile birleştiren bir pasaj oluşturulmuştur. Bu pasajla birlikte yüksek binaya eklenen iki alçak kütlenin zeminleri de daha çok dışa dönük yeme-içme birimleri ve genel kullanıma açık bir bahçe planlanarak  arsanın zeminin  duvarlarla çevrili içe dönük bir plaza olarak değil semt kullanıcısına  açık bir kent mekanı olarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir.

Binanın cephe kabuğunu oluşturan iki farklı sistem kullanılmıştır. 3 boyutlu bir dokuya sahip cam giydirme cephe, farklı açılardaki kırılmalar sayesinde gündüz  değişken  yansıma etkileri  sağlarken, gece binanın aydınlatılmasını sağlayan yan yüzeyler oluşturmaktadır. Çift cidarlı perfore alüminyum kısım ise, gündüz kütle kompozisyonundaki  cam / masif kontrastını  oluştururken,  gece  yine aydınlatmaya altlık oluşturacak opak yüzeyleri oluşturur.

İç mekan düzenlemesi mimariye paralel bir anlayışla kurgulanmıştır.  Ana bina girişinde asansör holü, pasaj ve girişe bakan ticaret mekanı arasındaki çapraz bağlantı zemin ve tavan tasarımına ilham olmuştur. Cephenin düşey dalgalı akışı karşılama bankosu arkasında girenleri aydınlatma figürü olarak karşılarken,  binanın iddiası malzemelerin seçiminde ve kullanımında da  devam etmektedir. Tip Islak hacimlerde  ve asansör hollerinde de binaya özgü olarak tasarlanmıştır.


Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.