DsgnArt Mimarlık: “Yapının dış kabuğu ile mekanın iç yaşantısını en uyumlu şekilde kullanıcılara sunacak tasarımları hayata geçirmek öncelikli hedefimizdir.”

Aviled Mimarım sponsorluğunda bu hafta DsgnArt Mimarlık Ofisi’ nin İzmir' deki ofislerine konuk olduk. DsgnArt kurucuları Tasarımcı Yiğit Ali KÜTÜK ve Mimar Ali DÖNMEZ ile çok keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

0 5.557
Tasarımcı Yiğit Ali KÜTÜK, Mimar Ali DÖNMEZ

 

Ali Bey, mimarlık mesleği hayaliniz miydi? Bize biraz bahseder misiniz?

A.D. :  Lise döneminde inşaata ve inşaatla bağlantılı olarak da mimarlığa ilgim ve mimarlık ile ilgili gözlemlerim başlamıştı. O dönemlerde çevremizde tanıdığımız mimarların ofislerine gidip, çalışmalarını görmem, kendilerinden mimarlıkla ilgili bilgiler almam mimarlık mesleğine duyduğum heyecanı arttırmıştı.

Mimarlık dünyasına girişim ise ; 1999 yılında Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ ni kazanmam ile başladı. 5 sene süren eğitim döneminden ve ofis-şantiye stajlarımdan sonra 2004 yılında, İzmir’ de profesyonel çalışma hayatıma Inter Mimarlık bünyesinde başladım.

2011 yılında ise ortağım Yiğit Ali Kütük ile birlikte kurduğumuz DSGNART Mimarlık çatısı altında çalışmalarımıza başladık.

Mimarlık ofisinizin yapısından ve ekip yapınızdan bahseder misiniz?

Y.A.K. : Kuruluşumuzdan itibaren; özgün ve yenilikçi tasarım anlayışı ile çevresine değer katan yapılar ve mekanlar tasarlamak, her yeni projede farklı bir çalışma heyecanı yaşamak mimarlık mesleğinde kendimize belirlediğimiz yol haritasını oluşturmaktadır.

Günümüzde mimarlık ve iç mimarlık disiplinlerinin birbiriyle ilişkili olarak yürütülmesine dair düşüncemizden dolayı; bir yapıda veya bir mekanda; mimariyi ve iç mimariyi birbirinden kopartmadan, birbirleriyle olan etkileşimlerini, dengelerini göz önünde tutup, yapının dış kabuğu ile mekanın iç yaşantısını en uyumlu şekilde kullanıcılara sunacak tasarımları hayata geçirmek öncelikli hedefimizdir.

A.D. :  Bu nedenlerden dolayı ofisimizde, mimar – iç mimar ve grafikerlerden oluşan 4 kişilik bir çekirdek kadromuz bulunmaktadır. Mimarlık ve iç mimarlık mesleğindeki jenerasyon farkları mesleğimizde yenilikçi tasarımlar açısından önemli bir katma değer sağlamaktadır. Ekibimizdeki genç arkadaşlarımızın güncel fikirleri ile bizlerin tecrübeleri birleştiğinde çalıştığımız her proje bir ekip ruhu içinde olgunlaşmakta ve meydana çıkmaktadır.

Y.A.K. : Ofisimizdeki ekip arkadaşı sayısını, çekirdek kadromuz sabit kalmak kaydıyla güncel ve oluşabilecek iş potansiyeline göre belirmeyi tercih ediyoruz. Bu tercihimizin temelinde  ise ekibimizde çalışan veya çalışacak arkadaşlarımızın projelerin içinde yer almalarını, kendilerinin de tasarlanan projelerden haz almalarını, ‘’ofisin işi’’ mantığında değil ‘kendi işim’’ mantığında çalışmalarını önemsiyor olmamız yatıyor.

Ofisinizin felsefesini öğrenebilir miyiz?

A.D. : Mimarlık ve iç mimarlık alanlarını birbirinden hiç bir zaman ayrı görmeyen anlayışımız sebebiyle, hem biz hem de ofisimizdeki ekip arkadaşlarımız; mimarlık ve iç mimarlık konusunda sürekli kendimizi güncel tutmaya, iki disiplini en uyumlu şekilde yürütmeye çalışıyoruz.

Her mesleğin kendi içinde zorlukları mutlaka oluşmaktadır ama bizler zorluklardan ya da sorunlardan bahsetmek yerine bunların daha çok üzerine gidip çözmeyi, mesleklerimizin değerini bilip güzelliklerini yaşamayı tercih ediyoruz.

Bizce meslek sınıfları içerisinde özellikle mimarlık ve iç mimarlık ancak ve ancak kişinin istemesi, yorulmaması, iş disiplininden taviz vermemesi, araştırması, gözlemci olabilmesi, eleştirilere açık olabilmesi, içindeki tasarım heyecanın her yeni işte tekrar ortaya çıkması ile haz alınabilecek ve başarıya ulaşılabilinecek bir meslek, bir yaşam tarzıdır. Bahsettiğimiz karakter özellikleri ile yetenek ve bilgi birleştiğinde ise; mimar – iç mimar sıfatları kişilerde bir anlam bulmaya başlar.

Bize yaptığınız işlerden bahseder misiniz?

Y.A.K. :  2011 yılından itibaren birbirinden farklı işlevlere sahip pek çok yapı ve mekanı tasarlama ve hayata geçirme fırsatımız oldu. Villa, alışveriş merkezi, otel, apartman, iş merkezi, ofisler hem mimari hem de iç mimari olarak genelde konu başlıklarımızı oluşturmaktadır. İnsanın yaşadığı coğrafyada içinde bulunduğu en ufak birimi mekan, en büyük birimi ise şehir olarak düşündüğümüzde; mekan ile şehri birleştirebilecek, belli bir düzende insanı hem mekanda hem şehirde daha sosyal hale getirebilecek, kamusal alanlara etki edebilecek, şehircilik bazında projeler gerçekleştirmek mimar ve iç mimar olarak bizlerin tasarım hedefleri arasında başı çekmektedir.

Ege Perla Özel Konut İç Mekan Tasarımı

Kariyerini şekillendirme aşamasında olan genç mimar ve mimar adaylarına neler söylemek istersiniz?

Y.A.K. :  Mimarlık ve iç mimarlık disiplinleri üzerine bir kariyer kurmak bizce kişilerin etrafını ve kendisini keşfetmesi ile başlamaktadır. Çünkü insan her türlü ihtiyacını ve gereksinimini bir mekanda gerçekleştirir. İşte mimar veya iç mimar olmaya tam da bu noktada karar verilir. O mekanın tasarımcısı olma tutkusunu içinde yaşayan bizler belirli eğitim seviyelerinden sonra bu ünvanları kazanıyoruz.

A.D. : Genç meslektaşlarımızın da; yaşantılarında kendi karakterleri ile mimarlık ve iç mimarlık disiplinlerini bir arada yaşattıkları, çevrelerine eleştirel gözle bakabildikleri, daha iyisi nasıl olabilir heyecanını içlerinde hissettikleri sürece başarılı olabileceklerine, kendilerine has mekan ve yapılar tasarlayabileceklerine, rekabetten daha çok ekip ruhuna önem verdiklerinde günümüzde başarılı olabileceklerine inancımız tamdır.

Bizlere değerli vaktinizi ayırdığınız için ve yenilikçi sorgulamalarınız için çok teşekkür ederiz.

Yiğit Ali Kütük, Ali Dönmez : Biz teşekkür ederiz.

Safir Rezidans, Örnek Daire Tasarımı
Safir Rezidans
Arma Gaziemir
Alaçatı Avalon Hotel
Yunusoğlu İnşaat Arma Konutları Örnek Daire Tasarımı

 

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.