V-Ray 6 mı Corona 9 mu? Hangi render motorunu tercih etmeliyim?

0 4.476

Özellikle mimar ve iç mimarların çoğunlukla tercih ettiği üç boyutlu görselleştirme yazılımlarından biri olan 3Ds Max için başı çeken iki önemli render motoru var. Bunlardan biri V-Ray diğeri ise Corona render motorları. İki ürün de Chaos firmasına ait.

Daha önce iki render motorunun farklarına burada değinmiştik. Fakat iki ürün de tüm hızıyla kendisini birbirinden bağımsız şekilde geliştirmeye devam ediyor.

İki render motorunun en güncel versiyonu olan V-Ray 6 ve Corona 9 üzerinde durup, mimar ve iç mimarların hangisini tercih etmesi gerektiği üzerinde durup farklara bakacağız. Aynı sahne ve ayarlar üzerinden bu araştırmanın yapıldığının altını çizelim.

1- Interactive Rendering

Interactive Rendering (IR) ile anlık olarak sahnenizde yapmış olduğunuz değişiklikleri görme imkanı elde ediyorsunuz. IR ile son renderınızı (final render) almadan önce sahnenizde ters giden şeylere anlık olarak müdahale etme şansınız oluyor. Corona’da bir sahnenin anlık pencerede anlaşılır hale gelmesi 9 saniye sürüyorken V-Ray’de bu durum yaklaşık 45 saniye sürüyor. Yani Corona, V-Ray’den yaklaşık 5 kat daha hızlı gözüküyor.

2- LightMix

Corona’nın başından beri bize sunmuş olduğu en büyük nimetlerden biri de LightMix özelliği. Hem aktif render penceresinde hem de render sonrasında ışık ayarlarınızı ve renklerinizi değiştirebildiğiniz, açıp kapatabildiğiniz harika bir özellik. Bu özelliği V-Ray ekibi de çok beğenmiş olacak ki V-Ray Next ile birlikte artık LightMix V-Ray’de de kullanılmaya başlandı. Fakat Corona kadar basit değil…

Zira Corona Render’da bir ışıkta ayar yaptığınızda aynı ışığın ayarlarını tutup sürükle bırak yöntemi ile direkt olarak diğer ışıklara yansıtabilirken, V-Ray 6’da bile tüm ışıklarda teker teker aynı ayarları yapmakla uğraşabilirsiniz. İleride mutlaka buna bir çözüm getirilecektir. Bu da en yakın 2024 olarak gözüküyor.

Öte yandan V-Ray’deki problemlerden biri de ışığı kapattığınızda render alanında bıraktığı deforme izler:

3- Render Süreleri

Corona Render başından beri V-Ray’den çok daha hızlı render alırken V-Ray 6 ile birlikte bu render farkları kapandı gibi gözüküyor. Fakat Corona render ile V-Ray’i 10 saniye süren bir render ile karşılaştırdığınızda Corona render çok daha başarılı bir sonucu bizlere vermeyi başarıyor.

Corona 9 Render
V-Ray 6

V-Ray 6 render ile birlikte daha hızlı render almak için ışık ayarlarında ayarlama yaptığınızda LightMix özelliğini kullanamadığınızı da belirtmek gerekiyor. (Global Illumination’dan Primary Engine’da Irradiance Map’i seçtiğinizde)

4 – Kolaylık

Corona’ya göre V-Ray’de çok daha kapsamlı ayarlar yapmanız mümkün. Fakat bunların gerekliliği tartışılır. Dolayısıyla iyi bir sonuca giderken bile V-Ray’de daha fazla vakit kaybetmeniz anlamına geliyor. Corona, iş hayatında neden profesyoneller tarafından tercih edildiğinin en açık neticesi olarak kolaylığı söyleyebiliriz. Gereksiz tüm iş yükünü sizden alarak sahnenize odaklanmanızı sağlıyor.

5- İç mekan ve dış mekan sahnelerindeki farklar

İç mekanda tartışmasız bir şekilde Corona Render V-Ray’e göre önde gözükürken, dış sahnelerde V-Ray daha çok öne çıkıyor diyebiliriz. Yani iç mekan renderlarında Corona render daha başarılıyken, dış sahnelerde mimari çalışmalarda V-Ray biraz daha önde diyebiliriz.

SONUÇ:

İki render motoru da aynı firmaya ait ve gelişmeye devam ediyorlar. İş yaşamında ise hız her şey demektir. 🙂

Dolayısıyla profesyonellerin kişisel tercihi baskın bir şekilde Corona Render’dan yana.

Eğer siz de 3Ds Max ve Corona Render konusunda kendinizi sıfırdan ileri seviyeye getirmek istiyorsanız burayı tıklayarak kursumuza katılabilirsiniz.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.