Hareketli gökdelen tüm enerjisini doğal kaynaklardan elde edecek
Modern dünyanın birbirinden ilginç mimari tasarımları özellikle gelişmiş ülkelerde göz dolduruyor. Öyle ki bazı tasarımlar kısa bir sürede şehrin simgesi haline bile gelebiliyor. Dubai’de yapılması planlanan dinamik gökdelen, modern mimariye yeni bir yaklaşım getiriyor.
Modern mimari artık sürdürülebilirliğin de simgesi olma yolunda. Çin’in ilk dikey ormanı, İzlanda’nın biyolojik toplulukları ve güneş enerjisiyle donatılmış yüzen adalar bunun yansımaları.
Dubai’de yapımına başlanan dinamik gökdelen de aynı şekilde hem farklı mimarisi hem de sürdürülebilirliğe yaptığı katkıyla öne çıkıyor. Yaklaşık 420m yüksekliğinde olacak bu gökdelen, çatısına kurulacak güneş panelleri ve katlar arasına gizlenmiş olacak 48 ayrı rüzgar türbini ile tüm enerji ihtiyacını doğal kaynaklardan sağlayacak. Hatta üretilen enerjinin, bina ihtiyacının 10 katı olması bekleniyor.
Süper lüks otel ve rezidanslardan oluşacak olan bu gökdelen modern ve lüks yaşamı da farklı bir boyuta taşıyor. Tüm enerji ihtiyacını doğal kaynaklardan elde edebilmesinin yanısıra ev sahiplerine kendi manzaralarını seçme imkanı veriyor. Evet, her bir kat sahibi, evinin konumunu 360 derece yönetme imkanına sahip. Dilediğiniz an, dilediğiniz manzaraya sahip olmak yeni bir lüks olsa gerek.
Tabi bu lüksün bedeli 30 milyon dolardan başlıyor.
2010 yılında yapımına başlanması gereken bu gökdelen görünüşe göre 7 yıl gecikmeyle bile olsa önümüzdeki yıllarda tamamlanacak ve kullanıma sunulacak. Hem sürdürülebilir hem de modern inşaat çalışmalarına büyük bir örnek olur umarım.