Yayaların Oluşturduğu “Yaşayan Sokaklar”

PARK(ing) Day ve Neighborhood in Motion gibi projeler, arabaların kaldırılmasının kentsel alanları, zihniyetleri ve şehir sakinlerinin hayatını nasıl olumlu etkilediğini gösteriyor.

0 2.672

Son yıllarda kent sokaklarında arabaların üstünlüğüne karşı çıkan girişimlerin sayısı artmakta. PARK(ing) Day ve Neighborhood in Motion gibi projeler, arabaların kaldırılmasının kentsel alanları, zihniyetleri ve şehir sakinlerinin hayatını nasıl olumlu etkilediğini gösteriyor. Ghent‘teki yaklaşım; iki buçuk aydan daha kısa bir sürede 16 yerel sokağın kolektif olarak tasarlanmış alanlara çevrilmesini kapsıyor.

Her şey 2013’de, bir grup insanın Ghent‘in kentsel politikasıyla ilgilenmesiyle başlamış. Bu grup, sokakların arabalar yerine insanlar tarafından kullanılmasının nasıl bir farklılık yaratacağını göstermek amacıyla yola çıkmış ve “Leefstraten” yani ”Yaşayan Sokaklar” fikrini ortaya koymuş. Leefstraten, bir yerin sakinlerinin, o yeri yaşamayı hayal ettikleri alana çevirmelerine olanak sağlayan bir tür deney niteliği taşıyor. Deney kapsamında arabalara park için başka yerler bulunarak; bu alanlarda kümeslerin, kortların, pop-up barların, kaydırakların, piknik masalarının ve çimli alanların olduğu mekanlar yaratılıyor.

Bu fikri farklı kılan; uygulamaların yerel sakinlerin önderliğinde yapılıyor olması. Yerel sakinlerin, nasıl kullanılacağına dair her sokağa ait başka bir fikri var.

Ortak görüşler ise; park alanlarının gerekli olduğu ancak özellikle akşam saatlerinde sokaklardaki sessizliğin ve huzurun park alanlarından daha önemli olduğu.

Süreç ilerlediğinde ve sokak, yaşayan bir sokağa dönüştüğünde; tatmin olmayan tek bir kişi bile yok. Sadece yeni bir yaşam alanına sahip olmak değil, herkesin söz hakkının olması da bu memnuniyete neden oluyor. Ghent’teki başarı, Belçika ve Hollanda’daki birçok şehirde de girişimleri cesaretlendirmiş. Sonuçta görünen o ki; birçok şehir artık arabalar yerine insanlar için mekanlar yaratmak istiyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.