Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şehirlerde çarpık kentleşmeden kaynaklanan kötü silüetin giderilmesi amacıyla imarda bazı yeni düzenlemeleri kapsayan yönetmelik taslağını Başbakanlığa gönderdi. ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi planlanıyor. Yönetmelik taslağı, martta belediyeler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sektör temsilcilerinin görüşlerine açılmıştı. Alınan görüşler çerçevesinde taslağa son şekli verildi. Şehirlerin dikey yerine yatay gelişmesinin hedeflendiği yönetmelik taslağında; plan, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun yapılaşma ile projelendirme ve denetime ilişkin usul ve esaslar yer alıyor. Birden fazla yönetmelik uygulamasına son verilerek tek bir yönetmeliğe geçilmesini esas alan yeni düzenlemeyle, inşaat sektöründe birçok yenilik hayata geçirilecek.

TABAN YÜZDE 60’A ÇIKTI
Mevcut yönetmelikte yapının oturacağı alan, parselin yüzde 40’ını geçemiyordu. Yeni yönetmelik taslağında ise emsal verilip taban alanı verilmeyen parsellerde, çekme mesafeleri içinde kalmak şartıyla yüzde 40 olan taban alanı sınırı yüzde 60’a kadar çıkarılabilecek. Böylece yatay mimarinin teşvik edilmesi planlanıyor. Yeni yönetmelikle yoğunluğun artmasını engellemeyi hedefleyen madde şöyle açıklanıyor: Yol cephesi 30 metre, derinliği 40 metre olan 1.200 metrekarelik düzgün bir dikdörtgen arsayı örnek olarak ele alalım. Normal şartlarda yüzde 40 TAKS ile taban oturumunun 480 metrekare olması gerekiyor. Yeni yönetmeliğe göre yoldan 5’er metre komşulardan 3’er metre çekilmek sureti ile, 720 metrekarelik bir taban alanı olacak. Dar alana göre 5 kat yapılabilen arsaya, yeni düzenleme ile 3,3 katlı bina yapılabilecek, böylece yatay mimariye geçilecek.
Yönetmelikle, inşaat ruhsatı beklenmeden kazı izin belgesi de verilebilecek. Ancak kazı sahasında kazık, palplanş, istinat duvarı ve benzeri uygulamaların olması durumunda, bu yapıların projelerinin onaylanması ve ruhsatlandırılması zorunlu hâle gelecek.

TİCARİ ALANA SINIRLAMA
Yeni yönetmelikle, yol boyu ticaretin teşekkül ettiği konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin verilecek. Buna göre bu alanlarda gürültü ve kirlilik oluşturmayan, imalathane niteliğinde olmayan, gayrisıhhi özellik taşımayan, halkın günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik dükkân, kuaför, terzi, muayenehane, lokanta, pastane, anaokulu, kreş gibi konut dışı hizmetlerin ticari kullanımlarına izin verilecek.

Stüdyo daire tarih oluyor
Kullanım amacının dışına çıkılan 1+0 stüdyo daireler, artık imar projelerine dâhil edilmeyecek. Yeni tip konut projelerinde en küçük daire 1+1 ve minimum net 28,50 metrekare olacak. Bu kapsamda yapılacak en küçük dairenin içinde 1 oturma odası (en az 12 metrekare), 1 yatak odası (en az 9 metrekare), 1 mutfak veya yemek pişirme yeri (en az 3,30 metrekare), 1 banyo veya yıkanma yeri (en az 3 metrekare) ve 1 tuvalet (en az 1,20 metrekare) bulunacak. Taslağa göre bir bölgede imar planıyla getirilmiş farklı hükümler yoksa; arazinin meyli, yolun durumu, mevcut yapıların özellikleri, yöresel ihtiyaçlar göz önünde tutularak, yeni parsellerin asgari ölçüleri belirlenecek. Ayrıca yoldan kotlandırılan binalarda, yoldan düşük arazilerde kademelendirme esası getirilecek.

Otoparklar emsal dışında
Yönetmeliğin genel esasları değiştirilmemek kaydıyla; belediyelerin kendi yönetmeliklerini hazırlamalarına ve bu sayede yöresel uygulama yapmalarına imkân tanınacak. İlgili idareler, imar planlarında açıklanmamış hususlarda, yapıların estetiği, rengi, çatı ve cephe kaplamasına yönelik kurallar koymaya, yapılarda yöresel mimarinin dikkate alınmasına ilişkin zorunluluk getirmeye yetkilendirilecek. Öte yandan subasman kotunda oluşturulan ve yapılması zorunlu otopark alanlarının 2 katı alan ve bunun yanında bütün cepheleri gömülü otoparklar, emsal dışında yapılabilecek. Yine subasman kotu altında, kısmen açığa çıksa dahi zorunlu ortak alanlar yapılabilecek. Otoparkların, bina yan, arka ve kısmen ön bahçenin altına yapılabilmesi de sağlanacak.