İç mimarlık ve imza yetkisi | Neden gereklidir?

Twitter'da başlatılan #icmimarlaraimzayetkisi kapsamında imza yetkisinin önemini ve neden gerekli olduğunu en açık şekilde izah ediyoruz.

5 25.905

Geçtiğimiz günlerde Twitter‘da başlattığımız #icmimarlaraimzayetkisi çalışması ile büyük bir destek topladık. Öncelikle bunun için tüm iç mimarlarımıza sonsuz teşekkürü borç biliriz!

Peki biz bu kampanya dahilinde ne gördük, nelere tanıklık ettik? Hadi bunlara sırası ile değinelim…

Pek çok mimar sordu: Neden imza yetkisi?

İmza yetkisinin önemi esasında mesleki hakların korunmasından kaynaklanıyor. Yani bir başkası iç mimarlık yapabiliyorsa bunun sebebi iç mimarlık mesleğinin imza yetkisi ile korunmamasından kaynaklanıyor.

Bunu diğer meslek grupları için açmak gerekirse; avukatı sadece avukatlar yapabilir. Neden? Çünkü yasal olarak avukatların hakları koruma altındadır ve yasalar hukuk mezunu olmayan birinin bu mesleği icra etmesine müsaade etmez. Hatta bu yasal olarak suçtur…

Geniş anlamda baktığınızda bu mimarlar için de böyledir, eczacılar için de böyledir, mali müşavirler ve diğer birçok meslek grubu için de…

Pazar paylarını bir pasta şeması üzerinden örneklendirdiğimizde:

Yani bu tablodan nasıl bir sonuç çıkıyor?

İç mimarlar kendi sektörünü yüzlerce meslek grubu ile paylaşmak zorunda kalıyor ve kendi pazar payında var olma mücadelesi veriyor. Halbuki iç mimarlar da sektöründe sadece kendi meslektaşları ile yarış içerisinde olmalısı gerekiyordu…

Sonuç

Adalet penceresinden baktığımızda iç mimarların da diğer mesleklerin haklarının korunması gerektiği gibi (!) haklarının korunması gerekiyor.

Bu yetki ile haksız kazanç sağlayan, yıllarını bu mesleğe vermiş, eğitimini almış, maddi manevi kendini bu sektöre adamış kişiler, kendi pazar payını haksız gasp edemez.

Öte yandan; imza yetkisi ile birlikte tüm iç mimarlara büyük bir istihdam da sağlanmış olacak…

Siz de görüş ve fikirlerinizi yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaşmanızı ve mümkün mertebe herkesin bilgilenmesini sağlamanızı rica ediyoruz.

***

31 Mart – Saat 13:00’da Twitter’da #icmimarlaraimzayetkisi ile Trend Topic listesine girmeye sizleri de bekliyoruz! Lütfen organize olup bunu herkese duyuralım.

Özellikle etiketlerde   hesaplarını da etiketlemeyi unutmayınız.

Change.org’ta iç mimarlara imza yetkisi için başlattığımız 5.000 imzayı geçen kampanya:

5 Yorumlar
  1. Demet diyor

    Bir konu da yıllardır hak aranmaya çıkılıyorsa, o konu da gerekenlerin yapılmamasından kaynaklanır. Her meslek dalı hakkını arayarak devlet gerekli düzenlemeleri dikkate alarak uygulamaktadır. Öğretmenler atanmak için, sağlıkçılar daha uygun ve rahat çalışma ortamları için, hukukçular haklarının artması, taşeronlar kadro almak için gibi bütün meslek dalları haklarını almak için mücadele edip hepsi sonuç almıştır. Biz iç mimarlar olarak hakkımızı yıllardır alamıyoruz !!!
    Gerçekten iç mimar ve mimar ortak iş yapabilir diye düşünüyorsa devlet, bizim diplomalarımızı mimarlığa dahil etmeli, mevcut iç mimarlık bölümlerini de kapatması gerekir. Bunu da yapmıyorlarsa hakkımızı versinler. Çalışırken yalanılan yoğun tempoya karşılık hak ettiğimiz maaşı yasal haklarla almamız lazım !!!
    Yetkililer, biz de bu ülkeye emek veren bu ülkenin evlatlarıyız.

  2. Hasan diyor

    Ne yani Mimarlar bir yapıyı tasarlarken ince işlere giremeyecek mi illa iç mimar tutup bu işleri ona mı teslim etmeli. Bu şey gibi Pastanın yumurtasından kakaosunu herşeyi hazırlıyorsun fırına koyuyorsun lakin onu yemek dekoratöre kalıyor böyle saçmalık mı olur.

    1. Mustafa diyor

      Evet sizin gibi insanlar yüzünden konuyu tek düzey bir bakış açısından basitmiş gibi bakmanızdan dolayı maalesef iç Mimarlık mesleğine yetki gelmiyor.
      Yurtdışında iç Mimarlık mesleğine önem verilmesine rağmen ülkemizde mimarlar tarafından iç Mimarlık mesleğini niteliksizleştirme çabası oldugu bir gerçek.

    2. İçli iç mimar diyor

      Birincisi iç mimarlık ve dekoratörlük ayrı dallardır. İkincisi artık şu aydınlanma çağındaki Leonardo Da Vinci’yi artık rahat bırakıp,meslekler ve dallarında uzmanlaşmaya doğru gidelim. “Ben herşey sen anlarım”ın “ne iş olsa yaparım” a dönüştüğü, tek bir malzemenin veya rengin kullanımının bile uzmanlık istediği bir dönemde olunduğunu kabullenelim. Takım çalışmasının ne olduğunu en azından anlamaya çalışalım.

  3. Mert diyor

    Ben iç mimar olarak bana tanınan yetkilerimi diğer ne olduğu belirsiz dekorasyon adı altında iç mimarlık işi yapmaya çalışan şahısları bitirmek için bu sektörde ilerleyen dönemlerde güzel davalar açacağım elinde boya rulosu olan iç mimarlık yapmaya çalışıyor biz de aç kalmaya mahkum ediliyoruz kendi odama o kadar sinirliyim ki elimden gelse hakkımızı savunmadiklari için onlara da dava açmak istiyorum kim ile konuşsam keşke iç mimarlık okumasaydık en azından iş var ama biz açız demezdik diyor yazık bize çok yazık

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.