NASA Mars için 3D Baskılı Yaşam Alanı Tasarım Yarışmasının Kazananlarını Belirledi

NASA'nın 3D Baskılı Habitat Yarışması'nın 2019'da Mars'ta uygulanması planlanan kazanan takımların projeleri belirlendi.

0 2.901

2014 yılında NASA, 3D baskı teknolojisini kullanarak Mars’ta bir yaşam alanı oluşturmak için çok aşamalı bir yarışma başlatmıştı. Ve şimdi, 3D Baskılı Habitat Yarışmasının 3. Aşaması 1. Seviye’nin kazananı olarak beş takım seçildi.


Bu aşama, aslında yarışmaların sanal modelleme aşamasının bir parçası. Ekiplerden, yaşam alanlarının orada yaşayan kaşifler için nasıl işlevsel olacağını açıklayacak dijital sunumlar hazırlamaları istenmişti. Team Zopherus of Rogers , Arkansas isimli projeyle ilk sırada yer aldı ve kazananlar arasında bölünen 100.000 dolarlık ödülün en büyük bölümünü kazandı. Modüler, altıgen tasarımları doğal şekillerden esinlenmiş ve Mars’ta bulunan malzemeler kullanılarak inşa edilecek şekilde tasarlanmış. Kavramlarının bir parçası olarak, bir ulaşım aracı Mars’ın yüzeyine varacak ve en iyi yapı alanını seçecek. Hareketli parçalar daha sonra gezegen üzerinde materyaller için dağıtılacak. Araçların yüzeye yapışmasıyla, içinde barındırılan 3D yazıcı sayesinde ilk sığınağı basmaya başlamak için basınçlı bir ortam yaratılmış olacak. Ve sonuç olarak orada yaşamakta olan dört astronot için gerekli olan pencereleri, kapıları, tuvaletleri ve diğer esasları da ekleyerek yaşam alanlarını yaratmaya devam edecek. Oturma odalarının yanı sıra, Team Zopherus ayrıca, hidroponik bir bahçe için topluluk etkinlikleri ve mekân için bir ortak oda tasarladı. Laboratuar kabuğu, araçlar ve iletişim sistemleri için depolama ile birlikte araştırma için bir alan da projede yer alıyor. Kurulumun modüler yapısı sayesinde ihtiyaçlar ortaya çıktıkça binalar kolayca genişletilebiliyor.

NASA’nın 3D Baskılı Habitat Yarışması, Amerikan ve uluslararası takımlar tarafından çok çeşitli kavramları memnuniyetle karşılıyor. Yarışma aşamalara ayrıldıkça, büyük 3D yazıcılara erişimi olmayan ekipler kavramsal aşamalar sırasında katılabiliyor ve daha sonra büyük ortaklarla eşleşebiliyorlar.

Kazanan diğer girdiler arasında, Mars’ın düzensiz yüzeyini ve AI Spacefactory tarafından gezegende yetiştirilebilen bitkilerden elde edilen geri dönüştürülebilir biyoplastik karışımıyla yumurta benzeri bir yapıyı dikkate alan SEArch + / Apis Corto’nun eğimli tasarımı Marsha yer alıyor. Kahn-Yates, toz fırtınalarının etkisini en aza indirmeyi amaçlayan bir şekil ve ışığı en üst düzeye çıkarmak için kesiklerle delikli bir dış kabuk ile üçüncü bir yapıya sahip.

NASA’nın Centennial Challenges program yöneticisi Monsi Roman, “Bu rekabete kendi kendine özgü tarzlarda yaklaşan bu farklı takım grubunun başarısını görmekten heyecan duyuyoruz. Onlar sadece yapıları tasarlamıyorlar, uzay araştırmacılarımızın başka gezegenlerde yaşamasına ve çalışmasına izin verecek habitatlar tasarlıyorlar. Rekabet ilerledikçe tasarımlarının hayata geçtiğini görmekten heyecan duyuyoruz.” dedi.Yarışmada son aşamadaki beş seviyeden sadece birinci proje, yarışmadaki ortağı NASA’nın 2019 ilkbaharında ilkbaharda gerçekleşecek olan saha çalışmasında yer alacak.

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.