Güncel Kriz ile Birlikte Türkiye’de Mimar Olmak

Dünya'da durgunluk devam ederken Türkiye'de mimar olmayı tartışıyoruz. İşler mimarlar için nasıl gidiyor? Hadi buyurun...

0 5.775

Dünya ekonomik anlamda büyük bir krizle karşı karşıya. Elbette bu tür krizler bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için daha çetrefilli geçiyor. Ve ister istemez bizim ekonomimiz gelişmiş ülkelere kıyasla daha hassas ve kırılgan olabiliyor. Ve bunun en büyük yansıması alım gücünün bir anda düşmesi ile kendisini gösteriyor. Alım gücünün son derece düştüğü bugünlerde ülkemizin ekonomi anlamında temelini oluşturan inşaat sektörü büyük bir durgunluk yaşıyor.

Mimarlık sektörünün bir hizmet sektörü olduğunu düşündüğümüzde insanların kriz anında ilk kaçındıkları alanın hizmet alanı olduğunu gözlemliyoruz. Dolayısı ile çok gerekli olmadığı müddetçe insanlar öncelikle lüks hizmetten, daha sonra ise ihtiyaç dışı hizmet alımlarını bir anda azaltmaya gidiyor. Bunu sektörde çokça hissediyoruz. İhtiyaç ile hizmet talebi olanlar ise ücret konusunda kıran kırana bir mücadeleye girip fiyatı ciddi anlamda aşağı çekme çabasında bulunuyor. Mimarlar ise ‘hiç iş gelmemesindense’ diye işleri çok düşük rakamlara kabul etmek zorunda kalıyor.

Özellikle son dönemlerde mimarlık ofislerinin kapandığını ya da küçülmeye gittiğini sıkça duyuyoruz. Maddi anlamda güçlü olanlar ise farklı sektörlere geçiş yapıp ‘iş gelirse bakarız’ düşüncesiyle hareket ediyorlar.

Kısacası mevcutta sektörün üzerinde kara bulutlar hakim…

Bu yazılanlar bir kötüleme değil; mevcut durumu değerlendirme olarak okunmalı. Zira mimarlık ve iç mimarlık alanlarında rekabet ciddi anlamda fazla. Bilen, bilmeyen herkesin içinde olduğu bir alanda ucuz fiyatı verenin işi aldığı bir dönemde ve de çoğunluğu bilinçsiz müşteri kitlesinin oluşturduğu gerçeğini de göz önünde bulundurduğumuzda; Türkiye’de trendi en hızlı düşen meslekler arasında tüm mimar grupları yer alıyor diyebiliriz.

Tabi ki mimarlık alanları ölmeyen meslek grupları arasında yer almaya elbette ki devam edecek. Fakat mümkünse bu zamanda ofis açmak yerine bir yere girip çalışmak daha mantıklı olacaktır. Zira Türkiye’de şirket kurmak ve şirketin masraflarını finanse etmek iş kovalamak kadar zorlu bir süreç. Alamadığınız her iş sizi finansal anlamda eksiye götürecektir.

Bir yerde işe girmek ise hem tecrübe anlamında hem de maddi anlamda size daha faydalı olacaktır.

Velhasıl; Türkiye’de mimarlar çok zorlu bir sürecin içerisinden geçiyor. Atacağınız adımlarda mevcut zaman ve yakın gelecek okuması yaparak hareket etmenizde fayda var…

 

Eşref Zeki PARLAK
Instagram: https://www.instagram.com/esrefzeki/
Twitter: https://twitter.com/EsrefZekiParlak

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.