İÇ MİMARIN AYDINLATMA İLE İMTİHANI

0 3.899

images2015 yılı – UNESCO-Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından  ‘Uluslararası Işık Yılı’  ilan edilmişti. Dünya çapında çeşitli etkinlikler,festivaller düzenlendi. Prag,Berlin,New York, ve Lyon ışık festivaline milyonlara ulaşan rakamlarla ziyaretçi alan şehirler. Ülkemizde ise ilk kez ışık festivali,  13-29 kasım 2015 tarihleri arasında Zorlu Center’da gerçekleşti. Işık enstalasyonları,performanları,workshopları ile ışık severler ışıkla buluştular.

Unesco tarafından böylesine önem gören “ışık”, mimarlar ve iç mimarlar için ise ayrı bir öneme sahip.  Kimi zaman mimari yapılara ışığın dördüncü bir boyut kattığını hissedebiliyoruz. Le Corbusier’e göre ışığın önemi şu dediği cümlede aşikar ; ‘mimarlık,doğru,güzel ve akıllı mekanların ışıkla olan beraberliğidir’.

Mimarlar doğal ışığı kullanmakta iç mimarlara göre  daha şanslı. Yapıyı doğal ışıkla birlikte kurgulama şansları var. Mimar Erkut Şahinbaş ışığa aşık bir mimar olarak şöyle diyor “Işık yapıyı güzelleştirendir. Gün ışığı yaşamın yüce aydınlatıcısı olarak yapıda yerini alır.Işık yoksa mimari yoktur,mimar ışığı yöneten adamdır.” Doğal ışığın gücüne asla erişemeyen, verdiği tanrısal hisle yarışamayan(bakınız Roma’daki Panteon) , aynı kaliteyi yakalayamayan bir de “yapay ışık“ var. Bu yapay ışığın yönetimi ise mimarlardan daha çok iç mimarların elinde.

İç Mimarlık bölümü öğrencilerinden mezun olduklarında diğer sektörler, iç mimarın çevresi,, arkadaşları tarafından ışığı en iyi onların bildiklerine dair bir inanç vardır. Aslında doğru bir inanç değildir. Seçmeli 3 ya da 2 kredilik ders ile ışıkla tanışan sevgili iç mimar adayı öğrenci , ışığa tanışıklığı ile dersi bitiriyor,derin bilgi birikimine erişemiyor ne yazık ki. Durum böyle iken mezuniyet sonrası başlanılan ofislerde aydınlatmaya dair verebilecekleri,projeye katabilecekleri bir fikirleri,bilgileri olmuyor. Yine iş öğrencilere kalıyor! Işığı seven iç mimarlık öğrencileri, ışık tasarımcılığını sevenler , mezun olmuş ama kalbi ışıktan yana olan iç mimarlar ya da tasarımcılar.. hepiniz için Türkiye’de alabileceğiniz birkaç eğitimden bahsedeceğim. Tabi ki Almanya’da Wismar Üniversitesi’nden ya da Madrid’de IED’dan çok daha iyi eğitimleri alabilirsiniz, yoksa aşağıdaki seçeneklere bakmakta fayda var:

1.AYDINLATMA TÜRK MİLLİ KOMİTESİ

ATMK seminer afis 2016-1_web2

Aydınlatma Türk Milli Komitesi 1995 yılından bu yana kuruluş amaçları doğrultusunda, ülkemizde aydınlatma disiplininde çalışan ve sektörde yer alan akademisyenleri, üreticileri, tasarımcıları ve uygulamacıları bir araya getirme görevini üstlenen bir kuruluştur. Önümüzdeki ay eğitimleri başlıyorken, ilk önce ATMK duyurusunu yapmanın faydalı olacağını düşündüm. Planlanan “ATMK AYDINLATMA SEMİNERİ 2016-1” için aydınlatmanın temel ilkeleri ve kavramlarının yanı sıra, ışık kaynakları, doğal ışık, iç ve dış aydınlatma kurgularını içeren detaylı bir ders programı hazırlanmıştır. Dersler konu üzerinde çalışan akademisyenler ve sektör uzmanları tarafından verilecek olup aydınlatma konusuna ilgi duyanlar için kılavuz niteliği taşımaktadır. Dersin olacağı günler kayıt ücretleri için ATMK sitesini ziyaret ediniz. Öğrencilere eğitim indirimli olsa çok iyi olacak. Buradan da ATMK’ya duyurmakta yarar var.

 

http://www.atmk.itu.edu.tr/Icerik.aspx?sid=13127

 

2.PHİLİPS AYDINLATMA AKADEMİSİ

Aydinlatma-Sinif-Egitimi

Merkezi, Hollanda Eindhoven’da bulunan Philips Aydınlatma Akademisi (Philips Lighting Academy – PLA), 73 ülkedeki birimlerinde, sürekli olarak iç ve dış eğitimler düzenlemektedir. Türkiye’de ise, 2008 yılından bu yana, sektördeki faaliyetlerine, “Aydınlatma Akademisi” adı altında devam etmektedir.

Ben 17 ve 19 aralıkta 2 günlük eğitime katılmıştım: Mimar, mühendis, öğrenci ve sektör çalışanlarının katıldığı seminerin ilk gün uzaktan/online temel aydınlatma eğitimi verildi. İkinci gün sınıf eğitiminin ilk bölümünde, aydınlatma tasarımını etkileyen etkenler, aydınlatma tasarım kalite kriterleri ve mimari aydınlatmanın vurgulandığı farklı aydınlatma düzenleri anlatıldı.Katılımcılara, edindikleri bu bilgiler doğrultusunda, öğleden sonraki workshop’ta, ofis aydınlatma tasarımı ile ilgili bir uygulama projesi çalışması yaptırıldı. Dialux indoor hesap programı anlatımı ile eğitim tamamlandı. Bakınız eğitim sonrası resmimiz yukarıdaki.Güzel yanı şu ki öğrencilere %50 indirimli. Bu ince yaklaşımları için öğrenciler adına kendilerine teşekkür etmek lazım.Güncel eğitimler haberleri için Philips Aydınlatma Akademisinin sitesini ziyaret edebilirsiniz.

http://www.voltimum.com.tr/seminer/philips-aydinlatma-akademisi-aydinlatma-seminerleri

 

3.BİLGİ ÜNİVERSİTESİ MİMARİ AYDINLATMA TASARIM EĞİTİMİ

Bilgi Üniver289_5sitesinin programıdır. Tasarım sürecini başından sonuna kadar ele alarak, mimari aydınlatma tasarımları yapabilmek için gerekli teknik donanımı kazandırmayı, gelişen ışık teknolojilerini mimari aydınlatma tasarımında kullanabilmeyi, mimari aydınlatma tasarımcısının beraber çalıştığı diğer disiplinlerle olan etkileşimini incelemeyi ve bunların sonucu olarak da katılımcıya bir aydınlatma tasarımcısının gözünden  tasarım-proje yorumlamaları yaptırabilmeyi hedeflemektedir.

Kimler Katılabilir?

Mimari Ofis Ekipleri – Mimari projelerin vazgeçilmez unsurlarından biri olan mimari aydınlatma bilgisine detaylı sahip olmak için,Tasarımcılar – Işığın ruhunu anlayabilmek ve bu ruhu tasarımlarında yansıtabilmek için,Elektrik Proje / Taahüt Ofis Ekipleri –  Estetik algısı dışında önemli bir teknik bilgi gerektiren aydınlatma hakkında sahada çıkabilecek sorunları proje aşamasında çözümleyebilmek ve son teknolojileri yakından tanımak için,Öğrenciler – Son derece hızlı yükselen ve istihdam açığı yüksek olan bu alanda bir adım önde olabilmek için,Bunun yanı sıra ışığa ilgi duyup detaylı ve güncel bilgi edinmek  isteyen herkes bu programa katılabilir.

http://www.bilgi-egitim.com

Bir sonraki yazıya kadar ışıkla kalın..

 

 

 

 

 

 

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.