Okyanustan Çıkan Atıklardan Rengarenk Kulübelere

0 878

kulube01.jpg

Mimarlık firması Sparks, Singapur’da plastik malzeme kullanarak devasa çam kozalakları şeklinde plaj kulübeleri inşa etmeyi planlıyor.

Spark’ın Singapur ofisi her yıl okyanuslara atılan milyonlarca ton plastik atık olduğunu öngörüyor ve bunu şehrin Doğu Yakası Parkı’nda inşa edeceği alışılmadık mimari strüktürde kullanmayı planlıyor.

kulube03.jpg

Temel amaç park ziyaretçilerine korunaklı kamp alanları sunmak bunun yanı sıra her yıl bir milyondan fazla kuşun ve 100.000 deniz memelisinin ölümüne neden olan okyanus atıklarının etkileri üzerine farkındalık yaratmak.

Atıkların büyük bir kısmını yoğurt kaplarında ve şişelerde kullanılan yüksek dayanımlı polietilen (HDPE)’den oluşturuyor. Spark’ın planı şu şekilde:

  • Bu materyalleri topladıktan sonra renklerine göre ayırmayı ve daha sonra da parçalamayı planlıyor.
  • Daha sonra elde edilen malzemelerden shingle şeklinde modüller elde edilecek böylece binanın dış cephesi için yeni bir kaplama malzemesi elde edilmiş olacak.

kulube02.jpg

Geri dönüştürülmüş camın farklı tipleri kullanılarak renkli bir bütün oluşturmak hedefleniyor ve kulübelerin ana strüktürü için prekast beton sistem kullanılacak. Kulübelerin kıvrımlı üst kısımlarını oluşturmak için üzerlerine plastik karoların monte edileceği ahşap çerçeveler kullanılacak.

Fotovoltaik hücreler vasıtasıyla ışık enerjisi sağlanacak ve içeri çekilebilen bir çelik ip vasıtası ile gece kalacak misafirler kulübeye erişim sağlayabilecek. Proje Singapur için geliştirilmesine rağmen ilk okyanus atığı kulübelerin Avusturalya’da inşa edilmesi planlanıyor.

kulube04.jpg

Firmanın yetkilisi Stephen Pimbley’e göre okyanus atığı HDPE’nin öncelikli bir yapı malzemesi haline gelmesi pek mümkün değil ancak malzemenin geniş bir ürün yelpazesinde kullanılma potansiyeli var. Malzeme tasarımcılara pek çok olanak sunuyor.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.